Потъмняване на венците – какви са причините

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2018 16:16

Потъмняване на венците – какви са причините

Акценти:

  • Меланин - изменения
  • Препарати - прием
  • Лош дъх - причини

Свързани:

При норма цветът на венците е бледно-розов, но оттенъкът може да варира. Измененията на цвета на венците могат да са признак на болест, и това е, на което обръща внимание зъболекарят при преглед на пациента.

Защо венците потъмняват, появяват се буквално черни петна? Колко опасни са такива симптоми и какви заболявания трябва да се търсят? На всички вълнуващи въпроси отговорът е в настоящата статия.

Тъмни венци – тревожен симптом

Зъболекарят може да посочи многобройни причини за потъмняване на венците, и далеч не всички са свързани с някакви заболявания. Понякога причините се крият в начина на живот, прием на лекарствени препарати.

Но дори и пациентите сами да могат да определят причинно следствените връзки, консултацията със зъболекар няма да попречи, тъй като понякога тези изменения наистина могат да бъдат симптоми на опасни заболявания.

Меланин и естествена пигментация

Организмът синтезира меланин – вещество, което придава на кожата, косата, и на очите цвят. Колкото е повече този пигмент в организма, толкова по-интензивна е боята, включително и на лигавиците.

Тъмният цвят на венците може да сигнализира за по-големи количества меланин. И ако е такъв цветът буквално от самото раждане, липсват каквито и да е симптоми, то повод за паника няма.

Но ако цветът на венците рязко се е променил, буквално за няколко месеца са се появили особено ярко-изразени петна, които се съпровождат с наличие на други неприятни симптоми, консултацията със зъболекари и редица други медицински изследвания са задължителни.

Вредни навици

Тютюнопушенето като вреден навик може да стане причина за изменения на цвета на венците, а също и за поява на тъмни петна. Това състояние зъболекарите наричат меланоза на пушачите.

Характерни симптоми е появата на локализирани петна или генерализирани изменения на цвета на венците, лигавиците на бузите и на устните.

Прием на някои лекарства

В списъка със страничните ефекти на някои лекарствени препарати може да се озове пигментация, която също може да се прояви в устната кухина.

Ако пациентът успее да съпостави измененията на цвета на венците и на прием на нови лекарствени препарати, необходимо е да се съобщи за това на лекуващия лекар, който може да замени лекарството.

Страничен ефект на пломбиране

В миналото популярни бяха метални пломби. При правилно поставяне пломбата ще стои вечно.

Но един от странични ефекти на този начин на пломбиране е оцветяване на лигавицата. Обикновено специфично лечение не е необходимо, само наблюдение на пациента.

Какви заболявания трябва да се търсят?

В някои случаи измененията на цвета на венците и появата на тъмни петна може да сигнализира за различни опасни заболявания, които се нуждаят от лечение, и не само на зъболекарския стол.

Остър некротизиращ язвен гингивит

Това е остро и много сложно възпаление на венците, което се характеризира с формиране на тежки симптоми:

  • Висока температура и всички симптоми на интоксикация: главоболие, втрисане, уморяване. На пациенти с такава диагноза зъболекарят дава болничен, често лечението се провежда в болница;
  • Ярко изразен оток и болки във венците, формиране на язви и участъци на невроза – загиване на лигавицата на венците;
  • Лош дъх;

Лечението може да бъде консервативно – съчетание на зъболекарски процедури, прием на редица лекарствени препарати, а също и хирургична интервенция – първична хирургична обработка, премахване на некротизиращи тъкани.

Потъмняване на венците – какви са причините
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 10, 2018 16:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи