Потенциалните опасности, които крие здравословното хранене

Диана
Написана от Диана декември 14, 2015 15:49

Потенциалните опасности, които крие здравословното хранене

Акценти:

  • Орторексия - опасност
  • Здравословно хранене - баланс
  • Здравословни храни - внимание

Свързани:

Здравословното хранене – съществува ли?

Здравословното хранене е нещо, което убягва на голяма степен от хората в днешно време. По улиците съществува изобилие от какви ли не закусвални, ресторанти и заведения за бързо хранене, които могат да бъдат определени като всичко друго, но не и като здравословни.

Това, заедно със забързаният начин на живот, който голяма част от нас са принудени да живеят, и с който им се налага да се съобразяват ежедневно, са причина за лошите хранителни навици, които днешното население си е изградило и също така, за жалост, често не показва намерения да промени.

Нездравословното хранене предизвиква затлъстяване, диабет и какви ли не други заболявания и проблеми със здравето, с които много от нас се справяме всеки ден – друг е въпросът до колко това наше „справяне“ е успешно.

И макар че много е изписано, и още много може да се пише по тази тема, това което е по-важно да засегнем сега е и другата крайност – приемането единствено на така наречените, здравословни храни, което може в един момент дори да прерасне в хранително разстройство, или по-точно – в орторексия.

Какви опасности крие здравословното хранене?

Опасностите, които крие наистина здравословното хранене, са много и не са за подценяване. Важно е да разберем, че трябва да правим всичко в умерени количества, а не да изпадаме в крайности, което за жалост, е доста често срещано сред нас.

На първо място, както вече споменахме, е опасността от развитието на орторексия. Тя е хранително разстройство, опасно точно колкото анорексията и булимията, които просто обаче, са по-известни.

Обсебването със здравословната храна не би резултатирало в нищо добро. Това, което ще последва от него е един ненормален начин на живот и ненормална социална среда.

Също така, организмът, свикнал с еднообразна храна, от един тип и вид, спира да може да разгражда вредната – защо?

Когато не правиш нещо, ти спираш да можеш да го правиш. Всичко изисква практика.

Известно време, след като организмът спре да приеме каквото и да е, което не е чак толкова здравословно и свикне да не го приеме, ще бъде страшно трудна задача да бъде накаран някога да го приеме отново.

Затова и тази крайност, не е никак за подценяване.

Да не си позволиш да хапнеш и залък от нещо вредно ще резултатира несъмнено на организма и на чисто физическо ниво – някои от храните, в прекалено големи количества, могат да се окажат страшно нездравословни и дори опасни.

С кои здравословни храни трябва да внимаваме?

На първо място, с портокалите и доматите. Изненадващо, но да – в прекалено големи количества те могат да донесат повече вреди, отколкото ползи.

Киселината, която се съдържа в тях, може да стане причина за развитието на гастроезофагеален рефлукс – минаването на стомашно съдържимо обратно в хранопровода.

С консервите също трябва да се внимава – консервираните храни седят дълго в металните кутии, и така да се каже „попиват“ метала от тях – затова и прекалената им употреба може да доведе до високи нива на метали в кръвта.

Консервираната риба тон, също представлява потенциална опасност за здравето – тя е една от рибите, които е изключително богата на живак.

Потенциалните опасности, които крие здравословното хранене
4.4 (88%) 40 глас[а]

Диана
Написана от Диана декември 14, 2015 15:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи