Потресаващо – чревните паразити стимулирали имунната система

Мария
Написана от Мария май 9, 2016 12:42

Потресаващо – чревните паразити стимулирали имунната система

Акценти:

  • В-клетки - комплекси
  • Бактериални инфекции - ваксини
  • Сложен процес - молекула

Свързани:

Повечето от нас приемат паразитите, като застрашаващи здравето ни организми, които проникват в тялото и го използват, за да черпят от хранителните вещества, които ние му набавяме.

С цел борба с нахлуващите патогени имунната ни система използва лимфните възли, през които преминава течност, филтрираща отпадните вещества, а също улавя и патогени, сред които бактерии и вируси.

Лимфните възли са обвити от имунни клетки, които се уголемяват при нахлуване на патогени.

Но сега швейцарски учени от политехническата школа в Лозана неочаквано откриха, че имунните клетки, които обгръщат лимфните възли са повече, когато човек е инфектиран с по-сложни микроорганизми, каквито са чревните паразити.

Направеното откритие преобръща представите ни за това как имунната система реагира на инфекции.

Откритието е направено от лабораторията на Никола Харис от същата школа, един от изследователите, които работят там, забелязали, лимфните възли на мишки, които са били заразени с чревния паразит Heligmosomoides polygyrus bakeri нараснали значително.

Този хелминт е отличен инструмент за изучаване на това как червеят взаимодейства с гостоприемника си, и затова се използва като стандарт в лаборатории, които извършват изследвания в сферата на паразитните заболявания.

Лимфните възли имат микроскопични отдели, наричани фоликули, в които се съхраняват определен тип имунни клетки, В-клетките, които изтласкват антитела в кръвта, за да атакуват нахлуващите патогени.

Изследователите установили, мишите лимфни възли образуват повече фоликули, което предполага формиране и на повече В-клетки в отговор на паразитната инфекция.

Това събитие не е само по себе си такова. И подобно на много биологични процеси обхваща цялата последователност от молекулярни сигнали, което води до образуването на нови клетки и тъкани.

Учените от швейцарската политехника в Лозана успели да възстановят молекулната последователност, която е сравнително усложнена – когато мишката е инфектирана с чревен паразит, а молекулата генерира цитокин в отговор.

Възпалителното съединение стимулира след това В-клетките в лимфните възли, в резултат на което се образува молекулата лимфотоксин.

И която впоследствие взаимодейства с клетките, които формират лимфния възел, които се наричат стромални. Последните образуват друг цитокин, който стимулира формирането на нови фоликули в лимфния възел.

Досега се смяташе, че образуването на нови В-клетъчни фоликули в лимфните възли е възможно само след раждането. И това изследване показва, че това може да се случи и при възрастен бозайник.

Учените отбелязват също, че образуването на нови фоликули е важно за борба с инфекциите, като се стимулира формирането на повече антитела.

За разлика от бактериалните и вирусните инфекции, тези, предизвикани от паразити са изключително сложни. Хелминтите са големи организми, които започват да образуват собствени молекули при инфекция в тялото на своя домакин.

И някои от тези молекули стимулират имунната система на гостоприемника, докато други я потискат. Необходими са изследвания на всяка една отделна молекула, което пък е бавен и сложен процес.

Следва да се отбележи, че новообразуването на В-клетъчни комплекси е потвърдено само за паразитните инфекции. В момента се провеждат проучвания дали този ефект не се проявява и при бактериалните инфекции при мишки, отбелязва Никола Харис.

Освен това се провеждат и по-задълбочени проучвания с цел установяване дали този процес не се наблюдава и като реакция на поставянето на ваксини.

Откритието не бива да ни обнадеждава много, тъй като този ефект е потвърден само при мишки.

Потресаващо – чревните паразити стимулирали имунната система
4.5 (90.59%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 9, 2016 12:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи