Повишен и занижен креатинин в кръвта – ето какви са причините

Мария
Написана от Мария април 6, 2016 11:57

Повишен и занижен креатинин в кръвта – ето какви са причините

Акценти:

  • Хиперкреатинемия - опасности
  • Метаболити - повишени нива
  • Бъбреци - функционалност

Свързани:

Креатининът е един от метаболитите на биохимичните реакции на аминокиселинния-белтъчен обмен в организма. Образуването на това съединение протича постоянно и е свързано с обменните процеси в мускулната тъкан.

Тъй като мускулите са един от основните масиви на човешкото тяло, а съкращаването им изисква постоянен енергиен субстрат, в тяхната структура трябва да са заложени мощни енергоносители. Това е необходимо, за да се обезпечават спешните потребности от енергия.

Основен донор на аденозинтрифосфат /АТФ/ за мускулните тъкани е креатинфосфатът – фосфорилираната заменима аминокиселина креатин.

След синтеза в черния дроб последният попада в мускулите, където и протича неговото дефосфолириране с ензима креатинфосфокиназа.

Резултат от тези процеси е образуването на енергия и на креатинин. АТФ се разходва от мускулите в отговор на енергийните нужди, а бъбреците извеждат креатинина с урината след филтрация.

Креатининът като окончателен продукт на реакциите на разпад не се разходва в организма за осъществяване на други метаболитни процеси.

Това вредно за тъканите съединение, което максимално дълго се изхвърля от организма. Нарушение на креатининовия обмен може да се случи в етапите на неговото постъпване, на метаболизма и на неговото извеждане.

Креатинин – норма

Цялото количество от съединението не може да бъде филтрирано и екскретирано от бъбреците, тъй като постоянно се отделя в кръвта, докато мускулните тъкани са жизнеспособни.

Кръвната плазма трябва да съдържа относително стабилна концентрация креатинин, която може да варира в зависимост от възрастта, особеностите на мускулната активност и храненето.

Поради тази причина съществуват максимални и минимални граници на нормата на креатинина, които отчитат всички тези моменти и говорят за нормално функциониране на органите.

За да се изключат погрешни заключения що се отнася до резултатите от биохимичното изследване на кръвта и нивата на креатинина, е задължително придържането към общи правила за вземането на кръв.

Изследването е наложително да се извърши сутрин на гладно. Желателно е да се избягват големи мускулни натоварвания и прегряване или преохлаждане преди непосредственото вземане на кръв.

Нормата на креатинина при малки деца е 45-105 микромола на литър кръв, при ученици – 27-62, мъже – 74-110, жени – 44-80.

На какво са признак повишените нива на този метаболит?

1. Завишено постъпване в организма на креатинсъдържащи вещества при преобладаване на храни, богати на белтъци в диетата;
2. Прекомерно или много бързо нарастване на мускулната маса;
3. Разрушаване на мускулната тъкан;
4. Прекалено интензивни натоварвания, извършвани с мускулната тъкан;
5. Преразпределение на кръвта и нарушаване на водния баланс в организма;
6. Нарушение на функционалността на бъбреците по обезвреждане и екскрецията на креатинина;
7. Токсични въздействия върху организма;
8. Ендокринни нарушения, регулиращи обменните процеси;

Понижен нива на това съединение

Състоянията, при които се регистрира, са изключително редки. Регистрирането им чрез диагностични и лабораторни методи свидетелства за нарушение на метаболитните процеси, съпровождащи се с дълбоки разстройства на белтъчния обмен изобщо в целия организъм, или изолирано в мускулната тъкан.

Ако хиперкреатинемията основно зависи от функционалните способности на бъбреците, то в случая с хипокреатинемията тяхното състояние не оказва влияние.

Следователно основен механизъм би трябвало да бъде някакво изтощение на енергийните запаси в организма, за чието погасяване се използват белтъчни ресурси, които са най-много в мускулите.

Понижаването на запасите креатинфосфата закономерно води до понижаване на концентрациите на неговите метаболити в кръвта, един от които е и креатинина.

Повишен и занижен креатинин в кръвта – ето какви са причините
4.6 (91.5%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 6, 2016 11:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи