Повишено образуване на чревни газове – проблемът, за който не е прието да се говори

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 09:37

Повишено образуване на чревни газове – проблемът, за който не е прието да се говори

Акценти:

  • Храни - метеоризъм
  • Пробиотици - дисбиоза
  • Микрофлора - сорбенти

Свързани:

Метеоризмът е деликатен проблем, за който не е прието да се говори. Как да помогнете на себе си при повишено образуване на газове? Как следва да организирате храненето си при метеоризъм и какви лекарства ще ви помогнат за справянето с чревните газове?

Каква е причината за метеоризма?

При нормални условия човек отделя около 600 мл чревни газове, които се съдържат в червата във вид на пяна, която покрива червата с тънък слой.
Причините за повишеното образуване на газове при здрави хора, са свързани основно с преяждането.

Ако такова няма, то причината може да се крие в някои заболявания на стомашно-чревния тракт, дисбактериоза, недостатъчност на лактоза и други.

Стратегия за лечение на метеоризъм

В основата на терапевтичния метод при това състояние стоят няколко основополагащи принципа. На първо място е необходимо да се установи точната причина за метеоризма, която може да бъде както преяждане, така и някои заболявания на стомашно-чревния тракт.

Организация на рационалното хранене

На първо място, при повишено образуване на газове е необходимо нормализиране на храненето. Наложително е намаляването на употребата на храни с високо съдържание на груби растителни влакна – зеле, грозде, киселец, къпини.

От ежедневното меню следва да се изключат и бобовите, а също и храните, предизвикващи ферментация – бира, газирани напитки.

При метеоризъм се препоръчват млечнокисели храни, каши, задушени зеленчуци, варено месо, хляб от пшенично брашно. Не се препоръчва употребата на кафе, шоколад и екзотични плодове, които могат да предизвикат прекомерно образуване на газове.

На хората с повишено образуване на чревни газове се препоръчва дробно хранене – чести хранения на малки порции.

Прием на лекарствени средства при метеоризъм

Вторият принцип на лечение на повишеното образуване на газове е премахване натрупването на чревни газове. За тази цел са подходящи специални средства.

Към настоящия момент съществуват натурални препарати на основата на копър и кимион, които способства за нормализиране на състоянието на червата и съществено намаляване образуването на газове.

Също могат да се използват и абсорбенти, които частично поглъщат излишните газове. Действието на тези препарати настъпва няколко часа след приема и заедно с чревните газове, обикновено абсорбират и полезната микрофлора, витамините и минералите.

Често причина за метериозма е и дисбактериоза, затова лечебните мероприятия, насочени към отстраняване на това заболяване, също могат да се назначават на пациентите, страдащи от повишено образуване на газове.

Затова в такъв случай, ако не желаете да приемате пробиотици на таблетки, можете да включите в ежедневното си меню повече млечнокисели продукти, които за период от около месец ще разрешат проблема с недостатъчността на полезна микрофлора.

Също така е добре след обилно хранене да се правите кратка разходка, а ако времето навън е лошо, можете да си пуснете любимата музика и да танцувате на нея известно време, така ще облекчите храносмилането и проблемът с повишеното образуване на чревни газове няма да се появява.

Но най-добре е да се избягва преяждането, за тази цел е необходимо да консумирате храни, богати на белтъци и мазнини, които имат свойството да засищат и потискат апетита за дълго време. А също е важно и да приемате достатъчно течности, но в никакъв случай непосредствено преди и след като се консумирали плодове, а около 40-60 минути след това.

Повишено образуване на чревни газове – проблемът, за който не е прието да се говори
4.4 (88.89%) 27 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2015 09:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи