Повтарящи се спонтанни аборти – как се лекува това

Мария
Написана от Мария декември 18, 2015 20:55

Повтарящи се спонтанни аборти – как се лекува това

Акценти:

  • Спонтанен аборт - предотвратяване
  • Логически завършек - раждане
  • Установен режим - съблюдаване

Свързани:

Обичаен спонтанен аборт – как да се отървете от този „навик“?
Как се лекува обичайният спонтанен аборт?

Спонтанен аборт – какви са причините и последствията. Как да преодолеете опасността?

„Аз съм на 28 години и от 5 години съм омъжена. Ние със съпруга ми сме много добре обезпечени и желаем много деца, но засега няма нито едно. През тези 5 години 3 пъти бях бременна, и всеки път правех спонтанни аборти. А лекарите от женската консултация не откриха в моя организъм никакви нарушения. Каква може да бъде причината?“

Това е историята на 28-годишната Ивет от Бургас. И за това, което говори младата жена се нарича като медицинско състояние „обичаен спонтанен аборт“. То настъпва до 28-мата седмица на бременността. За съжаление, като явление не е толкова рядко.

Както е известно от статистиката, в 4-6% от всички случаи на бременност, жената не успява да износи плода, и тогава се случва спонтанен аборт. А приблизително 20% от тези случаи са т.нар. обичайни спонтанни аборти. Получава се така, че 1% от всички бременности завършват със обичаен спонтанен аборт.

Съществуват ли някакви рискови групи, при които това състояние се реализира значително по-често, отколкото при средностатистическата българка?

Особено бдителни преди зачеване и по време на износването на плода следва да бъдат жените с хронични хормонални нарушения, любителките на „зеления дракон“ и на други упойващи вещества, дамите, страдащи от недоразвити полови органи, многодетните майки – особено тези, при които ражданията са протичали с различни усложнения – разкъсване на шийката на матката.

Освен това, с повишен риск от обичаен спонтанен аборт са жените, работещи във вредни производства, в които работниците са подложени на въздействието на химически вещества и на облъчване, а също и служителките на силите за сигурност, чиято работа изисква постоянно да са подложени на стрес и прекомерни физически натоварвания.

Средната женска възраст за обичаен спонтанен аборт е преди 20-годишна възраст и след 35. Но при младите жени най-често се случва само един спонтанен аборт.

Появяват ли се някакви естествени „сигнали“, по които жената може да узнае за надвисналата над нея опасност от повтарящи се спонтанни аборти?

При опасност от спонтанен аборт жената получава оскъдни, леко кървави течения от влагалището. Появява се болка в долната част на корема и в кръста. В областта на кръста се усеща стягане и дърпане.

Понякога болките напомнят на родилните. Ако се започне лечение веднага след появата на тези симптоми, в редица случаи лекарите успява да бъде спасен и бременността съответно достига до своя логически завършек – раждането.

Но ако на тези сигнали не се обърне внимание, процесът се задълбочава и след известно време започва спонтанния аборт. Обикновено съпровождащ се със страшна болка и със силно кръвотечение. Необходимо е в този момент жената да се намира под наблюдение на опитен лекар гинеколог.

Може ли жената от рисковата група някак да си помогне сама и да се предпази от спонтанен аборт?

В този случай гинеколозите не препоръчват никаква самонадеяност. Може да помогне само специалист. Бременните са длъжни строго да спазват и да съблюдават установеният от лекарите режим.

Освен това, е необходимо те да не се притесняват, да се държат колкото се може по-спокойно, да не правят резки движения, да избягват извършването на тежък физически труд, да не пият, да не пушат и като цяло да водят здравословен начин на живот.

Повтарящи се спонтанни аборти – как се лекува това
4.5 (90.91%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 18, 2015 20:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи