Предават ли се по наследство проблемите с коленете

Калина
Написана от Калина януари 20, 2015 13:48

Предават ли се по наследство проблемите с коленете

Акценти:

  • Какви са проблемите с колянната става?
  • Как се получават проблемите с колянната става?
  • Как да се предпазим от проблемите свързани с колянната става?

Свързани:

Хората, чиито родители са имали проблеми с колянна става поради остеоартрит, са с около 50% по-уязвими към болки в коляното в средната възраст.

Това са резултатите от ново проучване, което показва, че болките в коляното се предават и по генетичен път.

Австралийците, които са автори на това проучване, твърдят, че връзката между родители и пораснали деца показва, че генетиката може да има много общо с проблемите с коленете и болката, която идва с тях.

„Беше повече от ясно, че гените са силно свързани с уязвимостта и риска от остеоартрит, но е имало ограничен успех в намирането на тези гени” – каза д-р Греъм Джоунс от университета на Тасмания, водещ автор на изследването.

„По този начин ще бъде по-лесно да се разгледат механизмите, чрез които гените водят до артрит и най-лесният метод за това ще бъде да се проучат децата на възрастни хора, които страдат от коленни болки и остеоартрит” – добави Джоунс.

Във възрастта около 45, около една четвърт до една трета от възрастните са имали болки в коленете, които са продължили поне седмица, пишат авторите на изследването в своите дневници.

Причините за болки в коленете не винаги са ясни, но се предполага, че генетичната връзка е единствената логична причина.

Новото изследване е първото, което проучва дали хората с фамилна история на остеоартрит имат завишен риск от влошаване и болки в коленете

Записани са 186 случая, в които поне един родител е имал проблеми с колянната става и децата им страдат от тези проблеми.

В началото на изследването, участниците попълнили въпросници, в които споделили за всички болки в коленете, които са изпитали през последната година.

Проучването е направено и преди 10 години в същите условия, но с различни хора. Общото е, че записките на всички участващи са били едни и същи.

Правени са всякакви опити, за да се открие връзката между болките в коленете, гените и външните фактори.

Пушачи, хора които пият често и такива, които не спортуват активно, показват едни и същи резултати или иначе казано външни фактори като заседнал начин на живот, цигари и алкохол не влияят на това заболяване.

Проучвания показват, че хората, които страдат от остеоартрит са нарастнали с около 20% за последните 8 години и броят на заболелите продължава да расте.

Докато учените не стигнат до крайно заключение можем единствено да се надяваме проблемите да отминат , защото макар и много наболял, този въпрос все още остава без окончателен отговор, важащ за всички.

Разликата между артрита и други костно-структурни заболяване не може да обясни болките в колената. За това най-вероятният отговор е, че всичко това се дължи на генното предаване на родителите към децата.

Генетиката отчита резултатите в тялото като по-голяма чувствителност към болка в определени области на коляното, а причинителят вероятно пак са гените, които ни биват предадени още с нашето раждане.

Все пак, учените работят и над други версии. Една от вероятните такива например е, че околната среда и хранителните навици на родителите на едно дете, страдащо от остеоартрит, също могат да бъдат ключов фактор.

За да се предпазим от болки в колената е нужно, освен да се надяваме, че няма да бъдем засегнати, да поддържаме идеално тегло съответстващо на нашият начин на живот, ръст, навици и прочие.

Предават ли се по наследство проблемите с коленете
4.6 (91.94%) 62 глас[а]

Калина
Написана от Калина януари 20, 2015 13:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи