Предизвиква ли лазерната епилация рак

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 15:16

Предизвиква ли лазерната епилация рак

Акценти:

  • Методи - агресивни
  • Лазерна епилация - премахване
  • Кожа - нагряване

Свързани:

За да се отърват от нежеланото окосмяване на лицето и на тялото, много жени избират лазерната епилация – метод, разрушаващ космените фоликули с помощта на лазерно облъчване.

Отчитайки внушителното количество противопоказания – захарен диабет, свеж загар, хронични заболявания на кожата, разширени вени, бенки, наличие на изгаряне, рани и порязвания, предразположеност към образуване на келоидни белези, епилацията с лазер може да се окаже опасна.

В някои форуми пишат, че може да предизвика рак, така ли е това?

От гледна точка на риска от развитие на рак, най-опасно е високочестотното йонизиращо лъчение – рентгеновите и гама лъчите. И може да постъпва от естествени източници, но най-често е резултат от човешката дейност.

Например, медицинските апарати – рентген, томограф, използват гама облъчване за получаване на изображения на вътрешната структура на тялото.

Когато йонизиращото лъчение премине през тялото, това може да доведе до директно увреждане на клетъчната ДНК и да предизвика развитие на злокачествени тумори.

Лазерното излъчване, използвано в процедурите за премахване на окосмяване, не е йонизиращо.

Светлинната енергия на лазерите действа само на кожата, казва дерматологът от Ню Йорк Уитни Боу. Лазерите не предизвикват увреждане или мутации на ДНК.

Импулсите светлинна енергия, използвани в лазерната козметика, са предназначени само за нагряване и унищожаване на космените фоликули.

И макар някои жени да се безпокоят по повод епилацията на участъците от кожата в близост до репродуктивните органи, експертите уверяват, че няма никакъв допълнителен риск.

Светлината на лазера не прониква по-дълбоко от космения фоликул, по никакъв начин не влияе на вътрешните органи или на фертилността, казва онкогинекологът Константин Закашкий от болницата Маунт Синай.

Към ден днешен нито едно изследване не е показало, че лазерното облъчване може да предизвика рак. Но някои козметични рискове все пак остават – изгаряния, образуване на белези и пигментация в обработената област.

Ако пациентът се оплаква от раздразнение на кожата след процедурата, за справянето с него ще му помогнат следните прости средства:

• Студени компреси с мляко намаляват неприятните усещания, паренето и сърбенето;
• Таблетка аспирин или ибупрофен намалява отока и възпалението на мястото на епилацията.

Ако зачервяването остане по-дълго време от няколко часа, задължително уведомете за това козметика – възможно е да намали продължителността на следващия сеанс или да препоръча други, по-консервативни методи за премахване на окосмяването.

И все пак подобни процедури не са особено желателни, тъй като космите имат своята функция в човешкото тяло, и основната от тях е защитната – от външни въздействия и ултравиолетови лъчи.

Разбира се, днес е недопустимо жена да има окосмяване по ръцете или където и да било по тялото. Дори вече не е приемливо да има и в интимната област.

Но що се отнася до мъжете, те съвсем спокойно могат да запазят окосмяването по цялото тяло, поради посочените по-горе причини.

Лазерната епилация може да и да няма подозираните опасни последствия за здравето, но все пак си остават една доста агресивна процедура, при която кожата се нагрява значително, макар и това да се случва и при обикновено излагане на слънце.

Но нагряването на кожата с лазер с още по-малка степен може да се определи като щадящо, напротив доста е агресивно. Затова по-скоро са препоръчителни не толкова агресивните методи за премахване на окосмяване като кола маската например.

Предизвиква ли лазерната епилация рак
4.6 (91.14%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 31, 2016 15:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи