Предпазва от инсулт и удължава младостта – огромната полза от даряването на кръв

Мария
Написана от Мария април 21, 2016 06:29

Предпазва от инсулт и удължава младостта – огромната полза от даряването на кръв

Акценти:

  • Донор - възможни усложнения
  • Мазни храни - консумация
  • Алкохол - употреба

Свързани:

Донорството е полезно не само за другите, но и за самите вас.

Редовното даване на кръв е профилактика на много заболявания, също донорството помага за удължаване на младостта, предотвратява инсулт и човек има възможност да създаде нови познанства.

Да разясним по-подробно с какво е полезно донорството, кой не може да дарява кръв и как всеки един от нас може да стане донор, ще ви разкажем в настоящата статия?

Ползата от даряването на кръв е несъмнена.

При постоянните донори значително се понижава честотата на сърдечните заболявания, и по-точно – на инсултите, защото се извършва активно обновление на кръвта.

Даряващите редовно и кръв, и плазма, особено мъжете, са по-добре защитени от инфаркти.

Освен това всяко дарение на кръв – това е макар и минимален стрес за организма.

И е доказано, че именно наличието на такива леки стресови ситуации повишава устойчивостта на човек към въздействието на неблагоприятни фактори на външната среда.

Благодарение на донорството кръвните клетки постоянно се обновяват, тъй като също са предразположени към стареене. Обикновено протича естественото им обновление, а при донорите този процес върви с по-голяма честота.

Има теория, че женският организъм е по-устойчив към негативните външни фактори именно, защото губи кръв всеки месец.

Донорството е много полезно при наличие на генетичното заболяване – хемохроматоза, свързано с натрупването на желязо, тъй като екскрецията на минерала е нарушена.

В САЩ половината от донорите на кръв са хора, които имат това наследствено заболяване. За тях един от физиологичните пътища на лечение е кръвопускането, от което физически им става по-леко.

Другата категория – това са хора с повишена концентрация на холестерол и мазнини в кръвната плазма. И те знаят, че в този случай за лечение и профилактика се използва плазмафереза.

В частните клиники тази процедура струва доста скъпо. Но не всички знаят, че донорската плазмафереза е същата процедура.

Хората, прехвърлили 50 или 60-годишна възраст много активно дават плазма просто защото се чувстват много по-добре след процедурата. Донорството позволява удължаването на младостта и водене на активен начин на живот.

Не трябва да се забравя и за психологически фактор. Даряването на кръв е потвърждение на собствената значимост, хората изпитват огромно морално удовлетворение. С акта на донорството вие може да спасите живот.

Как всеки един от нас може да стане донор на кръв?

Как правилно да се подготвите за даряване на кръв и как протича възстановяването след процедурата по вземане на кръв?

За начало е необходимо да разберете за себе си, че да бъдеш донор е важно, и няма много донорска кръв. Донор би трябвало да бъде всеки здрав човек.

Не е задължително кръв да се дава ежемесечно, достатъчни са и 2 пъти годишно.

За начало е необходимо да изберете време, което ви е удобно. Трябва да идвате да давате кръв, когато сте в добро настроение, тъй като така възможните усложнения са много по-малко.

А когато донорът постоянно си гледа часовника и знае, че след 30 минути трябва да бъде на другия край на града, то по време на процедура ще бъде в изнервено състояние.

2 дни преди процедурата не трябва да се консумират прекалено мазни храни, оцветяващи храни, не е препоръчително да се пуши и да се употребява какъвто и да алкохол.

Предпазва от инсулт и удължава младостта – огромната полза от даряването на кръв
4.4 (88.57%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 21, 2016 06:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи