Предпазват ли лукът и прясното мляко от ебола?

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2014 21:01

Предпазват ли лукът и прясното мляко от ебола?

Акценти:

  • Защо заразяването с вируса на ебола не може да се осъществи чрез полов контакт?
  • Защо жителите на ендемичните държави в Африка нападат здравните работници?
  • Съществува ли вероятност от заразяване с вируса ебола от починало вече лице?

Свързани:

Вирусът Ебола и заболяването, което предизвиква при човека Ебола хеморагична треска продължава да се разпространява в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея, като към настоящият момент са диагностицирани единични случаи в Испания и САЩ.

Здравните власти се опасяват, че митовете и дезинформацията могат да продължават да завладяват умовете на хората, създавайки им погрешни представи и заблуждение относно възможността от заразяване и протичане на понякога смъртоносното заболяване.

Хеморагичната треска, която вирусът предизвиква е отнела досега живота на 2800 души, а експертите са на мнение, че основната част от борбата с болестта е да се осведомят хората за фактите.

По-долу ще разгледаме някои от слуховете около Ебола – от неверните твърдения за чудодейния лук до кондензираното мляко.

МИТ №1: солената вода или суровият лук могат да ви предпазят.

Истината е, че суровият лук не е тайното оръжие срещу болестта. А солената вода сама по себе си не може да предотврати инфектирането с Ебола вируса.

В действителност питейната солена вода особено в горещи условия, може да бъде наистина опасна.

СЗО съобщава, че най-малко 2 души са загинали в Нигерия от придържането към тази практика, вярвайки, че тя може да ги предпази от придобиването на заболяването.

Здравните работници в Гвинея на запитване отговарят положително на въпроса дали са яли суров лук в продължение на 3 и повече дни консумирали ежедневно кондензирано мляко.

Въпреки че спазването на диета, включваща здравословна и питателна храна може да ви предпази изцяло здрави, суровият лук и мляко не предотвратяват придобиването на инфекцията.

Еболата се разпространява чрез близък контакт с телесните течности на заразен – например вирусът присъства в повърнатото стомашно съдържание, урината, сълзите или слюнката.

Хората могат да се предпазят и защитят, като избягват близък контакт с такива, които проявяват признаци или симптоми на заболяването.

МИТ №2: Човек не може да се зарази с Ебола от починало от хеморагичната треска лице.

Трябва да се избягва близък контакт с починали лица, тъй като дори когато някой е починал от ебола хеморагична треска , вирусът може все още да е наличен в кръвта или тъканите.

Здравните власти са загрижени, тъй като болестта може да се разпространи по време на традиционните погребални практики, които включват контакт с починалото лице.

СЗО препоръчва хората, които са починали от ебола да бъдат хващани като се използва силно защитно облекло и ръкавици и те трябва да бъдат погребвани веднага.

Официалните власти препоръчват погребенията да се провеждат от хората, които са преминали обучение за това как да бъде спряна инфекцията и да се предотврати по-нататъшното ѝ разпространение.

МИТ №3: Заразяването не може да се осъществи чрез полов контакт.

Ако човек е инфектиран с ебола, то вирусът може да се разпространил и в телесните му течности, включително и в спермата на мъжете.

И инфекциозният организъм може да остане в семенната течност в продължение на 7 седмици след възстановяването му, дори ако лекарите са потвърдили, че вирусите вече не са налични в кръвта на вече оздравелия.

Всеки, който се е излекувал от ебола, трябва да използва презервативи през този период.

МИТ №4: Здравните работници са източник на вирусната инфекция в засегнатите държави

Наблюдава се известно недоверие към чуждестранните лекари, които подпомагат местните власти в борбата с Ебола.

Последните доклади сочат, че медицинските специалисти в Гвинея са били нападнати, защото местните жители са вярвали, че горните са донесли вируса на ебола в страната им.

МИТ №5: Необходими са скъпи дезифектанти за ръце, които да унищожат коварния вирус

Честото миене на ръцете с обикновено сапун и вода може да предотврати разпространението на инфекцията, като не са нужни каквито и да е скъпи препарати.

Предпазват ли лукът и прясното мляко от ебола?
4.5 (89.52%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 31, 2014 21:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи