Предпазват ли разходките на чист въздух децата от късогледство

Мария
Написана от Мария март 21, 2015 23:18

Предпазват ли разходките на чист въздух децата от късогледство

Акценти:

  • Късогледство - профилактика
  • Деца - интензивен образователен график
  • Миопия - развитие

Свързани:

Разходките и игрите на свеж въздух ще спасят децата от късогледство, което в последно време придобива мащаби на епидемия. До този извод стигнали австралийски учени.

Късогледството все по-често се среща сред децата, тъй като те твърде малко време прекарват на открито. Учените съветват родителите да обръщат внимание на това, че е необходимо да извеждат децата си на разходка, а не да ги оставят дълго време пред екраните на телевизора, компютъра или телефона.

Този проблем проучили изследователи от Университета по технологии в Сидни /Австралия/. По време на провеждането на изследването те успели да установят, че броят на децата в различни страни по света, страдащи от миопия или късогледство постоянно расте.

И то повечето от децата развиват най-тежката от формите на това заболяване.

В този стадий на прогресията на миопията отдалечените предмети изглеждат замъглени за човека, който ги наблюдава и само ако той е близо до тях вижда и тяхната форма.

Според специалистите тежката форма на миопия с течение на времето може да доведе до абсолютна слепота.

Резултатите от изследването на австралийските учени показали, че най-силно разпространено късогледството сред децата от тези държави, където образователният режим е най-интензивен.

В тези държави децата в училищна възраст прекалено много време прекарват над учебниците и пред мониторите на компютрите, поради това на тях изобщо не им остава време да се разхождат и да играят на чист въздух.

Както отбелязва авторът на изследването професор Катрин Роуз, високата честота на разпространение на миопията сред децата, е в действителност сериозен и вече превърнал се в социално значим проблем.

В процеса на развитие на късогледството при децата голямо значение имат външните фактори. Това е очевидно, тъй като най-голяма заболеваемост от миопия е била установена само в няколко държави и то само през последните няколко десетилетия, което напомня на епидемичните взривове, характерни за инфекциозните заболявания.

По време на изследването учените сравнили данните на деца от китайски произход, живеещи постоянно съответно в Сидни и Сингапур.

В резултат на това се оказало, че децата от Австралия, които не били на такава интензивна образователна програма значително по-рядко развиват миопия.

А броят на децата от Сингапур съставлявал практически 29%. В Австралия децата с късогледство били само 3%, тъй като там децата прекарват 13 часа седмично, играейки на чист въздух. В Сингапур децата на открито прекарват средно около 3 часа седмично.

В тази връзка следва да се отбележи, че в наши дни около половината от всички хора имат смартфони.

И ако преди няколко години ползвателят, когато използвал телефона си рядко поглеждал към екрана му, то сега човек прекарва минимум 2 часа дневно, се вглежда в екрана на мобилното устройство, за да разбере какво е написано там.

От това, според учени започва късогледството. И колкото по-дълго човек прекарва пред монитора, толкова по-бързо прогресира това късогледство.

Проведено от британски учени изследване показало, че обикновено учениците и младежите – основните ползватели на смартфоните държат мобилните си устройства на 30 сантиметра от своето лице, а дори някои на 18.

При това обикновените книги и вестници хората държат средно на 40 см от очите.

В резултат на това късогледство ще се развива още към 20-тата година на човека. Този процес офталмолозите наричат епигенетично или епидемийно екранно късогледство.

Предпазват ли разходките на чист въздух децата от късогледство
4.5 (90%) 44 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 21, 2015 23:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи