Предварителните тестове не потвърдиха проникването на близкоизточния коронавирус в Европа

Мария
Написана от Мария юни 15, 2015 12:49

Предварителните тестове не потвърдиха проникването на близкоизточния коронавирус в Европа

Акценти:

  • БИРС - разпространение в Европа
  • Предаване на коновируси
  • Разпространение извън болнични заведение

Свързани:

Проникването на близоизточния коронавирус на територията на Европа не се потвърждава, според информация от световните информационни агенции.

По-рано стана известно, че в Словакия е бил хоспитализиран гражданин на Южна Корея с подозрение, че е носител на коронавируса, предизвикващ близкоизточния респираторен синдром – БИРС. Първите тестове показват, че корееца няма коронавирус. Лекарите продължават проверката.

Също така от Световната здравна организация опровергаха съобщенията, че коронавирусът се е разпространил извън пределите на болниците в Южна Корея. Принципно се смята, че предаването на вируса от човек на човек в азиатската държава се осъществява само зад стените на лечебни заведения.

И само на 13-ти юни бяха регистрирани 12 нови случая на БИРС. Но този петък световните медии съобщиха за първия потвърден случай на предаване на инфекция, предизвикана от близкоизточния коронавирус – БИРС, извън пределите на лечебно заведение, след като се заразил шофьор на линейка, който на 5 и 6 юни транспортирал до болница хора с подозрение, че са вече болни от БИРС.

Информационните агенции цитираха публикация в южнокорейския вестник – „Тона илбо“.

Но както бе посочено по-горе тази информация вече бе официално опровергана от експертите на СЗО още в петък, на 13.06 година, когато всъщност и световните информационни агенции обявиха за първото заразяване с близоизточния коронавирус извън пределите на лечебно заведение.

По данни на Министерството на здравеопазването и социалното осигуряване на Южна Корея от днес, 15-ти юни, от края на миналия месец общо в страната са се заразили 150 души, от които 16 са починали.

Сред инфектираните 16 са в тежко състояние, заяви Jeong Eun-Kyeong, председател на един от Корейските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

„А под домашна карантина в азиатската държава се намират над 4000 души след вероятен контакт с инфектирани. А 1250 вече са със свалена карантина.“ – по информация от здравния министър на Южна Корея.

За предотвратяване на разпространението на инфекцията в Южна Корея по разпореждане на здравните власти бяха затворени 69 детски градини и 57 училища. Въпреки това от днес ръководството на детските заведения ще може по свое усмотрение да отнеми или да възобнови занятията.

Също така 2 болници, от които една в Сеул също остават временно затворени, след като било установено, че пациенти, болни от БИРС са имали контакт със стотици хора и в 2 лечебни заведения, където им била поставена диагнозата.

А правителството обеща да отпусне 360 милиона долара за справяне с последствията от инфекцията.

Освен това макар и експертите да смятат, че БИРС се разпространява по въздушно-капков път, например чрез кихане и кашляне, предаване на коронавирусите е настъпвало основно чрез близък контакт, тоест при съжителство или грижа за заразен човек.

Близкоизточният вирус принадлежи към семейството на коронавирусите, които предизвикват обикновена настинка и ТОРС – тежък остър респираторен синдром и както вече сме посочвали в Lechenie.bg, е възможно да предизвика треска, дихателни нарушения, пневмония и бъбречна недостатъчност.

А повечето от починалите хора в Южна Корея са страдали от други заболявания – най-често на дихателната система и рак.

Коронавирусът, предизвикващ близкоизточен респираторен синдром се разпространява в Южна Корея от края на май. А първото заразяване с този вирус, както и преди сме посочвали в Lechenie.bg, беше регистрирано през 2012 година в Суадитска Арабия. Тогава епидемията обхвана 23 държави и в резултат на това починаха повече от 1100 души.

Предварителните тестове не потвърдиха проникването на близкоизточния коронавирус в Европа
4.5 (90.18%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 15, 2015 12:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи