Прекомерната употреба на антибиотици расте

Калина
Написана от Калина февруари 23, 2015 08:34

Прекомерната употреба на антибиотици расте

Акценти:

  • Увеличила ли се е употребата на антибиотици?
  • До какво може да доведе прекомерната употреба на антибиотици? Защо бактериите стават резистентни?

Свързани:

Предписанията на антибиотици и случаи на резистентни бактерии в Англия продължават да се повишават, въпреки предупрежденията, кампаниите и плашещите цифри.

В британското здравеопазване предписанията на антибиотици нарастват с 6% между 2010 и 2013 година, а експертите предупреждават, че за половината от случаите това лечение може да е било неподходящо.

Според анализаторите, направените проучвания по темата и резултатите от тях показват „прахосване на невероятно ценен ресурс“.

Антибиотиците са едно от най-големите открития в медицината и са спасили живота на милиони хора. Но има нарастващо безпокойство, че прекалената им употреба е това, което ги прави по-малко ефективни, защото бактериите развиват резистентност.

Премиерът Дейвид Камерън предупреди света, че ще бъдат „ хвърлени обратно в тъмните векове на медицината”, освен ако не бъдат взети мерки.

Главния медицински директор, професор Дам Сали Дейвис, предупреди за апокалиптичен сценарий, включително рутинните инфекции да станат смъртоносни отново.

Публичното здраве в Англия, за първи път, събра данните за всички антибиотици, предписвани в Англия от кабинети, болници или лекари по дентална медицина.

Те са записали броят на „определени дневни дози” на антибиотици, предписани между 2010 и 2013 година. В това време предписанията са се увеличили с 6% от 25,9 до 27,4 дози на 1000 души на ден.

Има също така увеличение на броя резистентни E.coli инфекции в кръвта с 12%.

Лекарите в Мърсисайд предписват 30,4 определени дневни дози на 1000 души в сравнение със само 22,8 в регион Теймс Валей.

Д-р Сюзън Хопкинс заяви: „Ние знаем,че по-малко от 1% от бактериите са изключително мулти-резистентни към лекарства в момента, това означава, устойчиви на почти всички антибиотици, които са на разположение при нас”.

Но в страни като Индия, те се доближават 10% до 20% и хората не са в състояние да се лекуват ефективно с антибиотици.

Д-р Хопкинс твърди, че даването на предписания за антибиотици, които биха могли да се използват само, ако симптомите стават по-зле в течение на няколко дни, ще намали употребата им драстично.

Също така призова лекарите в болниците, да правят преглед дали е необходимо пациентите да остават на антибиотици всеки ден.

Проф Лаура Пидок, от групата Антибиотично дейстеие, заяви пред ББС:

„ Разочароващо е, че употребата на антибиотици продължава да се увеличава, но това не е изненадващо”.

Трябва да се помага на лекарите на използват антибиотиците по-разумно, когато налягането в НЗС са големи и е наистина трудно за лекарите на вземат точно решение, казва още професор Пидок.

В последната година проучването показва, че предписанията на антибиотици от личните лекари са намалели. Въпреки това, съществуват опасения, че просто в другите области на здравеоопазването те са се увеличили.

Професор Кевин Кер, директорът на превенцията  и контрола на инфекциите на Окръжна болница Харогейт, коментира: „Това е един много важен доклад, който представя още повече доказателства, че ние като общество припиляваме невероятно ценен ресурс.

Устойчивостта на антибиотиците нараства неумолимо и ако не се справим с тежестта на този проблем сега, приливът на мултирезистентни заразители, които в момента тормозят обществото, ще се увеличи още повече.”

Проф Джон Уотсън, заместник-главен медицински директор в Министерството на здравеопазването, заяви: „Антимикробната резистентност е една от най-големите заплахи за сигурността на здравето в съвременния свят и всички трябва да предприемат действия.”

 

Прекомерната употреба на антибиотици расте
4.6 (91.5%) 80 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 23, 2015 08:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи