Пренаписват за пръв път човешката ДНК

Мария
Написана от Мария юли 25, 2016 09:12

Пренаписват за пръв път човешката ДНК

Акценти:

  • Ген - премахване
  • Клетки - унищожаване
  • ДНК - пренаписване

Свързани:

Следващият месец китайски учени за първи път ще редактират ДНК на възрастен човек с помощта на революционния инструмент CRISPR / CAS-9, по-известен като КРИСПЪР.

Учените ще опитат да намалят дефектната ДНК от клетките на хора с рак на белия дроб, които не са реагирали на всякакви други конвенционални методи на лечение.

Китайски учени преди това са използвали КРИСПЪР върху нежизнеспособни човешки ембриони, без особен резултат, но това е първият път, в който изобщо някъде по света този инструмент ще се използва за редактиране на ДНК на възрастен човек.

При успех, надеждите са, че този инструмент ще се превърне в основата за разработване на нови методи на лечение. КРИСПЪР позволява на изследователите ефективно да изрязват и да поставят ДНК в клетки, като при животни инструментът вече е бил използван за лечение на генетични заболявания като мускулна дистрофия тип Дюшен.

Новото проучване, в хода на което ще се редактира ДНК на човек в зряла възраст ще започне в университета Съчуан Западен Китай.

В изследването ще участват пациенти, които вече са се подлагали на химио- и лъчетерапия, тоест при тях тези два основни терапевтични метода не са дали особен резултат.

В миналото учените са изказвали етични опасения във връзка с използването на КРИСПЪР, който може да причинява генетични промени в яйцеклетките и сперматозоидите, които могат да бъдат предавани на бъдещи поколения.

Има и опасения, че това може да доведе до създаването на дизайнерски бебета, когато родителите ще избират определени черти на характера, които да бъдат вписани в ДНК на детето.

Но е важно да се отбележи, че в новото китайско проучване ще се редактират само Т-клетки на имунната система, а няма да се въздейства на клетките гамети, от които всъщност се създава поколението, и са носители на генетичен материал, който се наследява.

С други думи, промените, които ще бъдат извършени с КРИСПЪР ще бъдат ограничени до броя на пациентите, участващи в проучването, като точната бройка все още не е разкрита.

И все пак се знае в какво ще се състои изследването.

В проучването, китайските учени ще извличат Т-клетки от кръвта на пациенти и ще премахват от тях ген, който образува белтък, наречен PD-1, който спира тези имунни клетки да откриват и унищожават раковите клетки, от тяхната ДНК.

След това екипът учени ще размножат тези нови модифицирани с КРИСПЪР Т-клетки в лабораторни условия, преди да ги инжектират обратно в пациентите, като целта им ще се явява стимулация на имунната система.

Хипотезата е, че с PD-1 се потиска способността на Т-клетките да проследяват и унищожават клетките на рака на белия дроб естествено.

Макар и КРИСПЪР да разполага с възможността да добавя нова ДНК в клетъчния геном, в това проучване генетична информация само ще бъде изтривана, а не добавяна.

Това е подобно на проучванията, които изследват ефективността на имунната терапия, изследователите извличат имунни клетки от пациентите, като след това ги модифицират генетично, и връщат обратно в тялото на пациентите. Всъщност генното редактиране вече спаси живота на момиче с нелечима левкемия.

Миналият месец Американският институт по здравеопазване одобри за финансиране едно друго подобно изследване, при което ще се добавя допълнителен ген, който да помогне в борбата с цели 3 вида рак – меланома, сарком и миелома.

Пренаписват за пръв път човешката ДНК
4.5 (90%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 25, 2016 09:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи