Преохлаждане на ставите на коленете – какви са последствията

Мария
Написана от Мария декември 24, 2015 13:13

Преохлаждане на ставите на коленете – какви са последствията

Акценти:

  • Прекомерно охлаждане - артроза
  • Терапия - заболяване
  • Физиотерапевтични процедури - показания

Свързани:

Какво се случва, когато ставите се преохлаждат?

Проблемите със ставите са познати на много голяма част от хората. Особено често страда коленната става, тъй като тя носи най-голямото натоварване и реагира на всякакви нарушения на ставите на глезена или на тазобедрените.

Освен устройството им е много сложно, поради това изпълняваните движения са разнообразни.
Една от причините за болки в коленете е преохлаждането на коленните стави.

Кога ставите се преохлаждат?

Това състояние може да настъпи във всяко време на годината. Например, когато при студено и влажно време не се обличаме достатъчно топло, тоест настоящият сезон – късна есен, създава такива условия.

На първо място, това е къпането. Дългият престой във вода, дори при температура 20 градуса може да се отрази зле на ставите, особено ако организмът е отслабен. Това се случва често през пролетта, когато тялото ни още не се е възстановило от зимата.

Условия за преохлаждане на коленете има и през лятото, когато много хора отиват по вилите си. Някои от тях много обичат да се занимават с градинарство и някои имат лошият навик да вършат градинарската работа на колене.

Студената и влажна земя много бързо може да доведе до прекалено охлаждане. До същите резултати може да доведе нощувката в гората по време на поход.

Общото прекомерно охлаждане на организма понижава неговите защитни свойства и често води до различни заболявания. Ако слабото място в организма са ставите, то именно те поемат удара. Особено често страдат големите стави и на първо място коленете.

Последствия

Организмът винаги реагира на прекомерното охлаждане. Той бързо успява да се справи с проблема, но ако това се повтаря, то развитието на заболяване е неизбежно и провокиращ фактор на много ставни заболявания.

Симптомите на прекомерно охлаждане на ставите:

• Увеличаване на ставите, поради оток на тъканите;
• Зачервяване на кожата в областта на ставите;
• Болки;
• Ограничаване на подвижността;

Първи признак на проблеми със ставите, свързани с прекалено охлаждане на тъканите, е подпухналостта в областта на коленете. Този симптом може да се прояви съвсем леко и бързо да премине, но често подуването на тъканите води до значително увеличаване на размерите на коленната става.

Дори и на леката подпухналост е необходимо да се обърне внимание, а ако е забележима, то трябва спешно да се потърси лекар.

Оттичането на тъканите в резултат на прекомерното охлаждане може да се намали, като се постави топъл компрес, който ще облекчи и болезнените усещания. При еднократно леко охлаждане симптомите на възпалението могат да преминат за няколко дни и без лечение.

Но е голяма вероятността, увреждане на тъканите вече да се е осъществило, и ставите да станат по-уязвими за развитието на заболяване.

Какви заболявания на коленната става може да предизвика прекомерното охлаждане?

• Бурсит;
• Артрит;
• Артроза;

В резултат на тези заболявания се развива възпаление на коленната става, нарушава се неговата функция, могат да се развият дегенеративни процеси, съпровождащи се с хрущялна и костна тъкан.

Лечение

Назначаването на терапията зависи от заболяването. Също се отчита неговият стадий, възрастта на пациента, индивидуалните му способности. Назначават се лекарства, физиотерапевтични процедури, в тежките случаи се налага извършването на операция.

С цел избягване на прекаленото охлаждане на ставите е необходимо да се придържаме към посочените по-горе правила.

Преохлаждане на ставите на коленете – какви са последствията
4.6 (91.2%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 24, 2015 13:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи