Принудително мълчание – какво е важно да знаете за ларингита и защо е опасен

Мария
Написана от Мария септември 15, 2015 08:57

Принудително мълчание – какво е важно да знаете за ларингита и защо е опасен

Акценти:

  • Ларингит - въздържание
  • Лична хигиена - орална
  • Топли напитки - народно средство

Свързани:

Ларингит се развива на фона на настинка, грип или други инфекциозни заболявания. Съпровожда се с болки в гърлото, пресипване или пълна загуба на гласа.

Обикновено заболяването продължава не повече от 10 дни, но за да оздравее човек по-бързо е необходимо да се научи да различава симптомите и да познава принципите на лечение на ларингита.

Отличителни признаци на ларингита

Представлява възпаление на лигавицата на ларинкса, което може да се развие в резултат на преохлаждане, свръхнапрежение на гласните струни, инфекция от морбили, коклюш, скарлатина и прочие. Симптомите са доста характерни:

• Зачервяване и подуване на лигавицата, болка при преглъщане;
• Върху възпалената лигавица се забелязват червени точки кръв от разширените съдове;
• Ако болките в гърлото се съпровождат с влажна кашлица, както се случва често, това означава, че освен ларинкса възпалението е обхванало и трахеята. В този случай се говори за ларинготрахеит.
• Телесната температура може да се повиши до 37,5-38 градуса;
• Гласните струни се свиват, гласът пресипва, а дишането се затруднява;
• Болният усещане дращене и сухота в гърлото;

Не съществуват много заболявания, с които отоларингологът е длъжен да диференцира ларингитът, но те също се съпровождат с болка и присвиване в гърлото, усещане за задушаване и пресипване на гласа.

Сред тях са дифтерия на ларинкса, алергичен шок на същия орган /не се съпровожда с други симптоми на остро респираторно заболяване/, ретрофаренгиален абсцес, чуждо тяло в гърлото и остро възпаление на епиглотиса – епиглотит.

Скритите опасности на ларингита

• Лъжлив круп – усложнение от остър ларингит, възникващ при деца до 8 години. Отокът на гърлото става много силен, а луменът му се свива до толкова, че възпрепятства нормалното дишане.

Обикновено пристъпите на заболяването са нощем – детето се събужда от неспокоен сън, кашлицата му става лаеща, устните му придобиват синкав оттенък, дишането му е силно затруднено.

В случай на подобни симптоми родителите са длъжни незабавно да извикат спешна помощ или да заведат детето в болница.

• Хроничният ларингит се развива както при деца, така и при възрастни. Предизвиква се от често повтарящ се остър ларингит и от други възпалителни процеси в носоглътката.

Също заболяването често възниква при пушачи и хора, които често напрягат гласа си на работа – педагози, певци, телевизионни водещи, екскурзоводи и прочие.

• Ако причината за ларингита е инфекциозно заболяване, то винаги рискът от неговото преминаване върху други органи се запазва. Особено това се отнася за гнойните форми на ларингита, които налагат лечение с антибиотична терапия.

Какво се предприема при ларингит?

Самолечението на заболяването е категорично противопоказно.

След преглед при отоларинголог, на болния могат да бъдат назначени инхалации, смазващи глътката, противовъзпалителни, против отоци и антибактериални средства.Лечението обикновено се провежда в домашни условия – амбулаторно.

• На първо време не се препоръчва напрягане на гърлото и гласовите връзки, затова в рамките на 5 дни е добре човек да разговаря с тих шепот.

• Голяма полза носи приемът на топли напитки, особено с мляко и мед – това народно средство отлично омекотява възпалената лигавица.

• Също са подходящи топли компреси на шията и често жабурене на гърлото.

• От тютюнопушене се налага въздържание минимум 1-2 седмици след оздравяването.

Още при първоначалните проявления на ларингита е добре да се придържате много строго към орална лична хигиена като миете зъбите и езика си минимум 2-3 пъти дневно.

Принудително мълчание – какво е важно да знаете за ларингита и защо е опасен
4.5 (89.86%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2015 08:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи