Присаждане на кост преди имплантация – показания, особености

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2018 20:35

Присаждане на кост преди имплантация – показания, особености

Акценти:

  • Операции - многобройни
  • Конструкция - снимаема
  • Интервенции - протезиране

Свързани:

Днес денталната имплантация е най-доброто, което може да предложат зъболекарите в лечението на адентия, тоест при липса на зъби.

Имплантирането на изкуствен корен и протезиране впоследствие може да върне на пациента увереността в себе си, дарява възможност за пълноценно дъвчене на храната.

Имплантацията е сложен процес и изисква определени условия, един от тях е достатъчен обем на костта, а ако не е достатъчно, зъболекарят препоръчва костна пластика.

За показанията, методите на провеждане за присаждане на кост и възможност за отказ от процедурата, Lechenie.bg.

Присаждане на кост – кога е необходимо?

За поставяне на импланта е необходима достатъчна ширина и височина на костта в мястото в челюстта, където ще се поставя. Тези условия ще осигурят пълноценно внедряване на изкуствения корен и неговото срастване.

Само в такива условия имплантът ще стои здраво и ще служи дълги години.

Както показва практиката, в 98% от случаите пациентите стигат до зъболекар с различни проблеми на костите, и за възможностите на имплантацията ще бъдат необходими допълнителни действия.

Например, процедура по присаждане или както се нарича в научния свят, костна пластика.

До преди 10-12 години зъболекарите нямаха възможност да се откажат от процедурата по присаждане на кост, в противен случай имплантацията би била неефективна, а самият изкуствен имплант би бил отхвърлен.

Днес благодарение на развитието на технологиите, натрупаните знания, в някои случаи все пак могат да се избегнат допълнителни процедури.

Показания за костна пластика преди имплантация

Всъщност има само едно показание за костна пластика – недостатъчен обем на костта. Но зъболекарите казват, че това понятие е индивидуално във всеки конкретен случай.

Решаваща роля в това ще играе мястото на поставяне на имплантите, избрани материали, брой липсващи зъби и, разбира се, избрана конструкция.

За пример. Предстои имплантация в предния отдел на челюстта, пациентът избира снимаема конструкция, то костната пластика може и да не е необходимо.

Но ако пациентите имат за цел по-голяма естетика и не желаят снимаеми конструкции, тогава от процедурата по костна пластика по-добре да се откажем.

Но дори и в този пример всички е индивидуално.

В зависимост от клиничната картина, а също и от възможностите на пациента, зъболекарят може да избере удължени импланти. Това ще позволи фиксирането им по-дълбоките слоеве на костта, където липсват дистрофични процеси.

Решаването на въпроса, необходима ли е костна пластика, се прави от зъболекаря. Главният критерий е крайният резултат.

Сложна ли е операцията?

Костна пластика – общо название за многобройни операции. Някои от тях могат да бъдат наистина сложни, когато пациентът има нужда от сериозно пресаждане на костен донорски материал. Това могат да бъдат и незначителни интервенции с използване на специални материали.

Винаги операциите са планирани, тоест и зъболекар и пациент допълнително се подготвят. Обикновено се препоръчва да се направят изследвания.

Тези условия са необходими, за да може зъболекарят с по-голяма точност да планира хода на операцията и да определи обема на необходимите конструкции.

Костна пластика и имплантация в един ден

Съвременните технологии позволяват съвместяване в едно посещение на двете операции. До голяма степен тази възможност зависи от нивата на загуба на костна тъкан.

Ако материалът за пластика е достатъчно и за имплантация са били избрани премиум-импланти, то тези 2 операции могат и да се съвместят. Ако пък има значителна загуба на костна тъкан, има редица съпътстващи противопоказания, то е необходимо разделяне на интервенциите.

Присаждане на кост преди имплантация – показания, особености
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2018 20:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи