Притрастяване към капки за нос – трябва ли да се притесняваме

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 16:40

Притрастяване към капки за нос – трябва ли да се притесняваме

Акценти:

  • Пристрастяване - деконгестанти
  • Кръвоносни съдове - свиване
  • Настинки - временно облекчеие

Свързани:

Когато носът отново ни се запуши прибягваме до капките за нос, които веднага ни осигуряват така необходимото облекчение.

И тъй като се продават в аптеките без рецепта, много хора предполагат, че могат да ги използват, когато е необходимо без проблеми. Но дали това е така?

Отговорът зависи от вида капки за нос, който се използва. Някои са безопасни и могат да се прилагат няколко месеца ежедневно.

Въпреки това други могат да причинят състоянието, което е известно като пристрастяване към капки за нос.

Но това не е истинско пристрастяване, каквото се развива към наркотиците, но може да доведе до увреждане на вътрешната страна на носа, което пък да повлече след себе си омагьосан кръг – подуване и постоянно запушване на носа, и в резултат злоупотреба с капките за нос.

В някои случаи, се налага провеждането на допълнително лечение, дори се стига и до хирургична намеса, за да се отстранят всички увреждания.

За да се избегне този проблем, е важно да се познават всички видове капки за нос и как да се използват безопасно:

1. Капки нос – физиологичен разтвор

Съдържат малко количество сол и дестилирана вода. Някои също така съдържат консерванти, които пречат на растежа на гъбички или на бактерии.

Тези, които са без консерванти обикновено се предлагат във флакони аерозоли, които поддържат течността стерилна.

Много такива спрейове се определят като чист физиологичен разтвор и без активни лекарствени съставки.

Но за да се уверите в това трябва да прочетете съдържанието, в него трябва да са описани само 2 съставки – натриев хлорид и вода, без активни съединения.

Предизвикват ли пристрастяване физиологичните разтвори за нос?

Не, нямат странични ефекти и могат да бъдат използвани, когато трябва.

2. Стероидни капки за нос

Използват най-вече при носни алергии за превенция на симптоми като течащ нос и често кихане. Кортикостероидите успокояват възпалителните процеси, предизвикани от прекомерна активност на имунната система.

Обикновено този вид капки за нос започват да проявяват действието си след няколко дни употреба. И трябва да се използват всеки ден, поне докато трае сезонът на алергиите.

Страничните им ефекти не са често срещани, но са доста неприятни – кървене от носа, проблеми с очите – катаракта, и главоболие.

Някои видове кортикостероиди забавят растежа при децата, когато се използват дълго време, затова ако на дете се налага да употребява подобен вид капки за нос, задължително това трябва да се прави под лекарско наблюдение.

Предизвикват ли пристрастяване?

Не, безопасни са за употреба от повечето хора. Но ако се налага да се използват за 6 и повече месеца, тогава е необходима консултация с лекар.

3. Антихистаминни капки за нос

Използват се от много години за лечение на сезонни алергии, и също не предизвикват пристрастяване. Могат да се употребяват повече от 12 седмици. Но ако е за много повече от 3 месеца, е необходима консултация с лекар.

4. Деконгестанти

Продават се във всички аптеки без рецепта и целта им е временно свиване на кръвоносните съдове в носа, което е известно като вазоконстрикция. Въпреки че осигуряват временно облекчение на запушения нос, не лекуват настинки или алергии.

И предизвикват пристрастяване, неслучайно много хора ги наричат пристрастяващите капки за нос. Това се случва, ако се използват много често или прекалено дълго.

Притрастяване към капки за нос – трябва ли да се притесняваме
4.6 (91.16%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 8, 2016 16:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи