Пробив в лечението на ALS – откриха мозъчни клетки унищожители

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 07:35

Пробив в лечението на ALS – откриха мозъчни клетки унищожители

Акценти:

  • Олигодендроцити - препрограмиране
  • Комуникация - моделиране
  • Медицина - перосонализирана

Свързани:

Новаторско изследване, ръководено от екип от учени от университета Шефийлд във Великобритания показва, че определен вид клетки в централната нервна система, която определено поддържа функцията на моторните неврони може да „подмамва“ и унищожава моторни неврони при хора, страдащи от амиотрофична латерална склероза.

Международен екип от изследователи, начело с д-р Лаура Ферайоло от института за транслационна невронаука в университета Шефийлд, направи първото по рода си откритие за това как олигодендроцитните мозъчни клетки играят значителна роля при развитието на АЛС.

Олигодендроцитите са вид глиални клетки, които обграждат невроните, като ги поддържат и същевременно ги изолират от останалите.

Тяхната основна функция е да образуват миелин, който обвива невроните и позволява нервите импулси да се придвижват с много по-голяма скорост, което спомага за комуникацията между отделните неврони.

Екипът от учени разкри, че олигодендроцитите, които обикновено подпомагат невронната функция, се превръщат в истински разрушители, като причиняват клетъчна смърт, след като бил разработен иновативен олигодендритен ин витро модел от кожни клетки на хора, страдащи от АЛС.

Това е първият човешки ин витро модел, който позволява проучването на специфичното взаимодействие между невроните и олигодендроцитите при пациенти с АЛС, добавя д-р Ферайоло.

Тя и нейните колеги също са установили, че понижаването на нивата на гена СОД-1 може да намали значителноразрушителното въздействие на олигодендроцитите върху моторните неврони. Най-малко 200 мутации в този ген се свързват с причиняването на АЛС.

Предходни проучвания са идентифицирали други глиални клетки – астроцити и микроглия, които допринасят за смъртта на моторни неврони при АЛС.

Изследователите откриват поведението на олигодендроцитите чрез изследвания върху мишки и върху хора, като използват методът на директното преобразуване.

Това е метод за генериране на клетки, предшественици на нервните от кожни такива.

Олигодендроцитните, поддържащи невроните клетки при фамилна, спорадична амиотрофична латерална склероза, предизвикват клетъчна смърт

Невронните клетки предшественици са като стволовите, и могат да се диференцират в определен тип клетки, макар че са по-специфични от стволовите.

И освен това са способни да се делят ограничен брой пъти и притежават свойството да се диференцират в невронни и глиални клетъчни типове като астроцити и олигодендроцити.

В този случай, методът на директното преобразуване се използва като модел ALS чрез диференциране на клетките предшественици в олигодендроцити, като първите са получени от кожни клетки, взети от хора с наследствена или спорадична АЛС.

Резултатите от проучването показват, че олигодендроцитите от хора с фамилна, както и със спорадична АЛС, предизвиква смърт на моторните неврони.

Въпреки това, олигодендроцитите от здрави хора или от такива с други невромускулни разстройства оставят моторните неврони неврони невредими.

Изследователите предполагат, че тези резултати са индикация за различен фенотип на АЛС-производните олигодендроцити.
Създалата се възможност за моделиране на комуникацията между клетките умиращи по време на болестта, и клетките, които ги заобикалят е от решаващо значение за разработването на нови терапии и за тяхната продължителност.

С този протокол за бързо препрограмиране сме една стъпка по-напред в разработването на персонализирана медицина.

Според професор Каспар, един от съавторите на проучването, посочва, че с помощта на новия метод за директно преобразуване, изследователите са успели да изпитат функцията на различни глиални клетки при АЛС.

Следователно, вече започва да се разбира каква е ролята на поддържащите клетки „измамници“ в различните стадии на заболяването.

Пробив в лечението на ALS – откриха мозъчни клетки унищожители
4.4 (88.53%) 75 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 30, 2016 07:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи