Проблемите със съня може да са признак на възпалителни процеси в организма

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 00:08

Проблемите със съня може да са признак на възпалителни процеси в организма

Акценти:

  • Безсъние - хронично
  • Сън - нарушения
  • Фактор - изкуствено осветление

Свързани:

Според наскоро проведено изследване възникването на проблема може да е признак за различни проблеми в организма.
В хода на своята изследователска работа учените изучили медицинските картони на повече от 50 хиляди души, съпоставяйки основните здравни показатели и продължителността на живота с показателите на техния сън.

В резултат станало известно, че пълноценният сън не е просто много важен, а е критично необходим. Взаимовръзката между качеството и продължителността на съня и здравословното състояние на човека наистина съществува.

И не само непълноценният сън влияе на здравето, но и здравословните проблеми могат да станат причина за безсъние.

Важно е да се отбележи, че хроничното недоспиване или прекомерно дългият сън могат да имат отношение към различни възпалителни процеси в организма, посочва от авторите на научния труд доктор Джон Кристал.

Много заболявания, сред които хипертония, захарен диабет, патологии на сърдечно-съдовата система способстват за образуването в организма на човека на вещества, които по един или друг начин оказват влияние върху съня.

Според учените техните заключения ще бъдат полезни при диагностика на различни заболявания в ранен стадий.

Следва да се отбележи, че експертите от Института по клинична ендокринология и обмяна на веществата в Калифорния, поясняват, че всеки четвърти човек страда от проблеми, свързани със съня.

Изследователите изучили историята на заболяванията на повече от 800 мъже с диагноза захарен диабет тип 2, тоест придобит. Оказало се, че приблизително 70% от тях в началния стадий на развитието на болестта.

И да добавим, че учени от Пенсилванския университет представиха доста неочакван метод за борба със сънните разстройства. Изследователите уверяват, че най-добрата профилактика на безсънието е по-малко да се спи.

Те установили, че тези доброволци, които се борили с този проблем, като се събуждали късно, се сдобивали с още по-големи проблеми със съня – острото безсъние преминало в хронично.

Важно е да се има предвид, че хроничното безсъние не само създава дискомфорт на човека и бива последвана от проблеми със здравето, но може да доведе до преждевременна смърт.

И все пак настоящото изследване е проведено от психолози, а както е известно по-рано през тази година учените поставиха под съмнение изобщо достоверността на констатациите, изведени въз основа на такива експерименти.

Както може да се забележи, самото изследване страда от доста сериозни ограничения, и най-голямото е, че участниците в експериментите са анкетирани относно здравословното им състояние.

Самото изследване не предвижда провеждане на медицински тестове на участниците, които да установят какво точно е здравословното им състояние към момента на започване на изследването, но и след този период.

Но въпреки това от чисто житейска гледна точка може би подобни констатации са напълно логични.

Проблемите със съня в съвремието се дължат основно на забързаното ежедневие на повечето хора и огромното количество информация, която ежедневно ни залива.

Просто мозъкът не е в състояние да я обработи и изпада в състояние, при което времето за анализ не му достига, и затова този процес продължава и когато останем насаме със себе си и се опитваме да си починем.

А от нарушенията на съня тръгват и редица заболявания – може би самото заболяване диабет се дължи точно на хормоналните нарушения, които възникват следствие на проблемите със съня, допълнителен фактор е и изкуственото осветление.

Проблемите със съня може да са признак на възпалителни процеси в организма
4.5 (90.32%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2016 00:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи