Професионални заболявания на устната кухина – кой е в рисковата група

Мария
Написана от Мария юни 4, 2018 10:58

Професионални заболявания на устната кухина – кой е в рисковата група

Акценти:

  • Заболявания - устна кухина
  • Рискова група - въздействие
  • Комбинация - предразположеност

Свързани:

Често избраната професия ни носи не само удоволствие и високи доходи, но и създава предразположеност към развитие на някои заболявания.

Отдавна е известно, че в опасност са не само хората в промишлеността, но и офис служителите.

Кои са професиите, които заплашват здравето на устната кухина, рисковата група за развитие на кариес и ерозии на емайла, за съвети на зъболекари?

Зъболекарите за индустриалните производства

Логично е да се предположи, че факторите, които неблагоприятно влияят на състоянието на устната кухина, са повече в промишлените производства.

Професионални въздействия могат да станат причина не само за заболявания на устната кухина, но и на целия организъм.

За намаляване на подобни въздействия и последствията от тях се утвърждават различни профилактични мероприятия.

Често в такива производства има медицински кабинети, и зъболекар включително.

Програмата за профилактика се разработва с отчитане на професионалните въздействия, които удрят по слабите звена на тялото.

Например, работещите в черната и цветна металургия са в рисковата група за развитие на възпаление на венците, температурно раздразнение на пулпата и кариеса.

При отчитане на тези знания, зъболекарите разработват програма за профилактика, назначават график за посещение.

Обикновено не съвпадат с общите препоръки – 2 пъти годишно.

Това се обяснява от факта, че при наличие на провокиращи фактори посещението на кабинета на зъболекаря е необходимо много по-често.

Фактори, които водят до заболявания на устната кухина

Всички производствени и агресивни фактори могат условно да се разделят на няколко групи.

В основата на тази градация е природата на тяхното възникване:

• Химическо въздействие – работа с киселини, техните изпарения газове и тежки метали;

• Аерозолно въздействие – действие на производствена прах, промишлени производства с преработка на металите – метални стружки;

• Физическо – колебания в температурите, магнитно въздействие, ултразвукови колебания, топлинни излъчвания;

• Претоварване на тъканите на пародонта – повдигане на тежести, повишени физически натоварвания, притискане на челюстите и пренапрягане на връзките;

• Биологичното въздействие – работа с органични вещества, нарушения на микроклимата, пари на веществата, работа с инфекции;

Кого застрашава кариесът?

Физическото въздействие, а именно действието на температурите, създава повишена вероятност от развитие на кариес.

Изследванията показват, че действието на високи температури, например, в леярни, при производство на чугун и в стъкларските заводи води до образуване и минерализация на плака и съответно зъбен камък.

Както е известно, зъбният камък е основна причина за формиране на заболявания на устната кухина – кариес, възпалителни заболявания на венците и много други.

Обясняването толкова бързото образуване на зъбна плака е възможно с преобладаване на дишането през устата.

При продължително преобладаване се нарушава функцията на слюнчените жлези.

А те не могат пълноценно да изпълняват своята функция – да предпазват устата от агресивното въздействие на образуващите кариес бактерии.

Нарушеното образуване на слюнка в комбинация с професионални въздействия създава предпоставки за развитие на заболявания на венците – възпаление и възпалително-дистрофични изменения, кариес.

С отчитане на въздействието на вредните производства след преглед зъболекарят препоръчва употреба на газирана вода с 0.5%-съдържание на натриев хлорид.

Простите профилактични мероприятия се оказват доста ефективни.

Въздействието на ниските температури също увеличава риска от развитие на кариес.

Като профилактични мерки зъболекарят препоръчва загряване на помещението или пък обличане с по-топли дрехи и защита на устната кухина.

Структурата на костната тъкан може да се измени от вибрация и ултразвук, които да предизвикват опасни заболявания, които увеличават риска от загуба на зъби.

Професионални заболявания на устната кухина – кой е в рисковата група
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария юни 4, 2018 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи