Професионално прегаряне – 5 причини да смените работата си

Мария
Написана от Мария април 25, 2015 08:08

Професионално прегаряне – 5 причини да смените работата си

Акценти:

  • Емоционално прегаряне
  • Денонощна работа
  • Липса на перспективи

Свързани:

Налага ви се да работите едва ли не денонощно и работата не ви носи радост? В такъв случай най-вероятно е дошло време да смените попрището си.

На много от нас вероятно ни е позната ситуацията, когато работата, на която сте успели да се уредите с големи усилия, след няколко години вече престава да бъде мечта. Служителят е отегчен от това да бъде винтче в механизма на голямата машина и му иска да се носи по-голяма отговорност и да се развива професионално.

В такива ситуации психолозите говорят за кариерна криза – състояние на продължителна липса на кариерни перспективи.

Най-често единственият изход от кариерната криза е смяната на работата. От Lechenie.bg се консултирахме с експерти, които ни посочиха няколко причини, запознавайки се с които, вие ще осъзнаете е, че дошло време да смените работата си.

Емоционално прегаряне

Най-просто професионалното изпепеляване може да се характеризира с фразата „повръща му се от работа “.

Трудовата дейност не ви носи нито радост, нито положителни емоции. И всяка сутрин вие с голямо нежелание отивате на работа и дори мечтаете по пътя да ви падне керемида на главата, само за да не отидете в омразния офис, завод, цех, склад, магазин и т.н. В такъв случай знайте, че имате още един повод да се замислите за смяна на работата.

У нас оплакванията за подобно състояние се определят като прищявка, но всичко е доста по-сериозно, отколкото изглежда – физическото заболяване е на ръка разстояние от емоционалното прегаряне.

Не следва да се надявате, че организацията ще оцени по достойнство вашите жертви, принесени на олтара на нейното процъфтяване, по –добре е да потърсите друга без олтар.

Професионално прегаряне

Професионалното прегаряне е сходно с емоционалното, но се отличава, преди всичко от загубата на интерес към собствената професия, а не към определена работа.

Ако в един далеч не прекрасен момент вие разберете, че не желаете да научите нещо ново, да си поставяте цели пред себе си и да се развивате като професионалист, спомнете си Алиса в Страната на Чудесата: „Нужно е да тичаш бързо само, за да останеш на мястото си, а за да получиш нещо, трябва да бягаш 2 пъти по-бързо!“

Отказвайки се от професионалното развитие, вие рискувате да се сблъскате с понижаване на нивото на вашата компетентност и скоро ще започнете да търпите загуби от своите „конкуренти“ или няма да бъдете на едно ниво с вашите колеги.

Неблагоприятна работна атмосфера

Впрочем, причината за смяната на работата невинаги се крие в нас самите, нерядко уволнението е свързано с неблагоприятен морален климат. Например, вас ви дразнят началниците – тирани и капризните клиенти, а разногласията с колегите твърде често прерастват в конфликти.

Денонощна работа

На повечето от вас вероятно ви е позната ситуацията, когато 8-часовия работен ден се превръща в 12-часов, а вие жертвате почивните си дни за изготвяне на спешния доклад. В този случай, ако трудовата ви дейност ви отнема цялото ваше време, то замислете се, не е ли по-добре да смените работното си място с нещо по-спокойно.

Липса на перспективи

Най-честата причина хората да сменят своята работа е липсата на перспективи – малко са тези, които желаят дълги години да извършват една и съща работа и за приблизително една и съща заплата.

Професионално прегаряне – 5 причини да смените работата си
4.5 (89.86%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 25, 2015 08:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи