Проказа

Калина
Написана от Калина август 8, 2014 09:44

Проказа

Акценти:

 • Проказа
 • Симптоми
 • Лечение
 • Превенция

Свързани:

Какво е проказа?

Проказа представлява хронично инфекциозно заболяване, което засяга предимно кожата, периферните нерви, лигавиците на горните дихателни пътища и на очите.Проказата причинява прогресивно  увреждане на засегнатите тъкани.

Латинското наименование на заболяването е Лепра, познато е още като болест на Хансен. Проказата е лечимо заболяване като се прилага медикаментозна терапия, която да унищожи бактерията причинител на заболяването.

Какви са симптомите?

Симптомите и признаците варират в зависимост от имунния отговор на бактерията причинител Mycobacteriumleprae. Проказата се проявява в три форми: тубеколоидна, лепопроматозна и гранична. Признаците и симптомите се различават и в зависимост от формата на заболяването:

 • Плоски или леко повдигнати кожни лезии или възелчета и често са с по-слаба пигментация от тази на околната кожа, въпреки че те могат да бъдат и с червеникав или с меден цвят.
 • Единични или множество кожни лезии, които се появяват по по-хладните части на тялото като лицето, седалището или крайниците.
 • Язви по кожата;
 • Засягане на периферни нерви, което води до загуба на чувствителност и до мускулна слабост;
 • Дрезгав глас;
 • Засягане на тестисите, което може да стане причина за стерилитет и мускулна слабост;
 • Болки и зачервяване на очите, невъзможност за затваряне на клепачите, язви на роговицата и слепота.
 • Загуба на мигли и вежди;
 • Разрушаване на носния хрущял.

Какви са причините за проказа?

Проказата е придобито инфекциозно заболяване, което може да засегне хора от всички възрасти. Причинява се от пръчковидната бактерия.

Бактерията се размножава много бавно и от проникването ѝ в тялото до началните симптоми обикновено минават между 3 и 6 години, а в редки случаи е възможно инкубационния период да е и 20 или повече години.

Хората са основният носител на бактерията причинител на проказата, но животни например броненосци и шимпанзета също могат да бъдат нейни носители.

Проказата се предава чрез носен секрет или слюнка или други секрети от устата при по-продължително излагане, въпреки че до настоящия момент не е установен точният начин на предаване на Mycobacteriumleprae.

Не всички хора, които са инфектирани с бактерията развиват проказа, тъй като само 5-10 % на населението е податливо на инфекция поради имунологични причини.

Лечение на проказа

Основният начин на лечение е лекарствената терапия. Спазването на пълния курс на назначената терапия е от особено значение за успешното лечение.

Болните трябва да бъдат приучени да наблюдават ръцете и краката си за възможни травми, които могат да останат незабелязани поради загубата на усещане. Язвите и уврежданията на тъканите могат да доведат до кожни инфекции и други заболявания.

Препоръчва се при проказа да се внимава при обуването, за да се избегне нараняването на кожата и образуването на рани.

Световната здравна организация препоръчва лечението на проказата да се осъществява с три медикамента: дапсон, рифампицин и клофазим. В зависимост от вида на заболяването курса на лечение продължава между 6 и 12 месеца. Чрез препоръчаната от СЗО мулти лекарствена терапия се осигурява лечението на заболяването и пациентът се предпазна от усложнения, но терапията трябва да започне в ранните етапи на проказата.

Граничната проказа се третира с 12-месечна терапия с ежедневен прием на рифампицин и дапсон. По-агресивната форма – лепопроматозната, се лекува с 24 месечен курс с римфампицин – ежедневно, дапсон и клофамизин.

Превенция

 • В момента няма установен стандарт, който да се прилага за предотвратяване на проказа ин няма ваксина, която да осигурява защита срещу всички видове проказа.
 • Скорошно проучване доказа, че профилактика с еднократна доза римфапицин е ефективна в 57 % от случаите при контакт с хора с поставена диагноза проказа.
 • Ваксината БЦЖ защитава организма в известна степен от различните видове проказа, тъй като бактерията причинител на проказа е подобна на туберколозната бактерия.
Проказа
4.4 (88.31%) 77 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 8, 2014 09:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи