Пролетните диети предполагат по-голямо количество плодове и зеленчуци, в сравнение със зимата, а също и натурални сокове и напитки от тях.

Такова меню е най-подходящо за тези, които избират правилното хранене.

Диета през пролетта – да поговорим за здравето

Пролетта е най-подходящото време за организиране на правилното хранене.

Мисълта, че лятото и плажният сезон не са далеч, ни подтикват да сваляме килограми.

Отслабването се осигурява от 2 момента – дефицит на калории, който се постига чрез корекция на системата на хранене и повишаване на разхода на калории със спорт.

Така при спазване на диета и спорт 3 пъти седмично можете за 3-те пролетни месеци да свалите без вреда за здравето около 10 килограма.

Сваляне на повече от 6-8 килограма седмично е вредно.

Тези показатели са относителни, разбира се, тъй като наднормените килограми при всеки са различни.

При тези, които кантара показва над 100, ще отслабват по-бързо, отколкото тези само 5 с килограма отгоре.

По време на отслабване е важно да ограничим максимално следните храни – бисквити, захарни изделия, газирани напитки, мазни сосове, майонеза, пушено.

Всичко те не помагат за правилното отслабване.

През зимата храната е по-калорична.

А през пролетта можем да свалим летвата до 1400 калории.

Имаме цели 3 месеца на разположение, всъщност, вече малко по-малко, до лятното слънцестоене, за да се храним правилно.

Отслабването зависи от правилното хранене

Предлагаме ви меню, което ще ви осигури правилно отслабване.

По този начин можете да се храните няколко седмици, по свое желание да променяте закуска, обяд и вечеря.

Но трябва да помним, че менюто на тази диета е разчетено за тези, чиято работа не е свързана с тежък физически труд.

Понеделник

• Овесена каша с банан – 200 грама, кафе;
• Фурми – 5 броя, чай каркаде;
• Кафяв ориз – 150 грама, варено пуешко – 100 грама, салата от моркови, билков чай с мед;

• Ябълка – 1 брой + отвара от шипки;
• Елда – 150 грама, айран – 1 чаша, салата от моркови;
• Кисело мляко – 250 мл;

Овесена каша

Овесени ядки се заливат с вода и се осоляват.

Слагат се в микровълновата за 2-3 минути.

Възможно е да се заливат и с мляко.

Но за предпочитане е то да бъде с 1% масленост, не по-висока.

Салата от моркови

Голям морков се вари в солена вода, настъргва се на най-голямото ренде.

Една ябълка, средна на размер, се почиства от кожата и сърцевината, нарязва се на малки парченца.

Всичко се смесва и се добавят няколко лъжици кисело мляко с 1-2% масленост.

Вторник

• Плодова салата – 235 грама, кафе;
• 1 яйце, сок от банан;
• Картофено пюре – 150 грама, печена риба – около 200 грама, 1 домат, зелен чай;

• Ябълка, нар;
• Макарони от твърди сортове пшеница – 200 грама, 1 краставица, сок от изцеден лимон;
• Кисело мляко – 100 мл;

Плодова салата

2 ябълки се измиват, нарязват, премахват се семената, нарязват се на малки парченца.

1 банан се нарязва на кръгчета. 2 кивита се почистват от кожата и се нарязват на кубчета.

Към салатата се добавя 1 супена лъжица пчелен мед.

В сряда се връщаме отново на менюто в понеделник, в четвъртък на вторник, това е примерно меню за 6 дни, след това продуктите трябва да се сменят.

Не трябва да забравяме и за физическата активност

Разходките сред природата са най-добрият и приятен начин да подпомогнем отслабването, без да изтощаваме допълнително и без това отслабения от студените и мрачни зимни дни организъм.