Променят ли мозъка депресията и чувството за вина в детска възраст?

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 13:41

Променят ли мозъка депресията и чувството за вина в детска възраст?

Акценти:

  • За достатъчно представително ли се приема направеното изследване с оглед сравнително неголемия брой на участвалите деца?
  • Каква е функцията на инсулата в мозъка?
  • На какво ментално разстройство е вероятно симптом на патологичното чувство за вина?

Свързани:

От резултатите на наскоро проведено проучване, публикувано в списание „JAMA Psychiatry“, се установи, че децата, на които им е била поставена диагноза депресия на възраст между 3 и 6 години, имат по-малка зона в мозъка, която участва във формирането на емоциите в сравнение с тези, които са били с нормално психологическо състояние.

Изследователите, ръководени от Андрю Белден, професор по детска психиатрия в училището по медицина към Вашингтонския университет в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ, отбелязват, че тяхното откритие може да послужи за по-лесното прогнозиране на развитието на бъдещо развитие на депресия, въз основа на установения от тях анатомичен маркер, който може да се използва при хората, които в най-голяма степен са изложени на риск.

Мозъчната зона, върху които учените съсредоточават изследванията си, е предната инсула. От двете страни на мозъка има инсула – ключова зона, участваща при формирането на емоциите, усещанията, самосъзнанието и познавателните функции.

За провеждане на изследването екипът от учени направил проследяване на 306 деца за период от 3 години, което протекло между 3 и 6 година от техния живот. Това са именно предучилищните години. В рамките на проучването били провеждани веднъж годишно прегледи на децата с оглед установяването на депресия или чувство за вина.

Освен това, всички деца преминавали на всеки 18 месеца през магнитно-резонансна томография, когато били на възраст между 7 и 13 години.

Общо 47 деца са били диагностицирани с депресия в периода на тяхната предучилищна възраст, а за 82 било потвърдено, че не са депресирани.

От тези с депресия 55% демонстрирали признаци на патологична вина. При 20% от недепресираните деца по време на периодичните прегледи се установило, че изпитват много силно чувство за вина.

Изследователите обясняват, че патологичното чувство за вина е вероятно симптом на клинична депресия и други психични разстройства, като например тревожност, обсесивно-компулсивно или биполярно разстройство.

Учените, провели изследването дават следния пример. Дете с патологично чувство за вина влиза в стая, в която има счупена лампа. Но дори ако то не е направило белята, ще започне да се извинява.

Дори и след като детето каже, че не е виновно, то ще продължи да се извинява и да се чувства зле.

Но основният въпрос, според учените, е дали депресираните деца са по-податливи към изпитване на чувство за вина или дали децата, предразположени към чувство да изпитват вина, е по-вероятно да бъдат депресирани.

Децата с по-малка дясна инсула е по-вероятно да изпаднат в депресия, когато са в зряла възраст.

Резултатите от 3-годишното проучване са категорични и показват, че децата с по-малка дясна инсула са по-предразположени към многократни пристъпи на клинична депресия, когато са в зряла възраст.

Учените също така отбелязват, че размерът на мозъчната структура е по-малък при децата, които показват признаци, че изпитват патологично чувство за вина във възрастовия диапазон 3-6 години.

И прекалено силното чувство за вина е симптом на депресия и оказва влияние върху размерът на инсулата.

Но това според изследователите не е изненадващо, тъй като в продължение на много години, прекомерното чувство за вина винаги е било предвестник на депресия като обратната взаимна обусловеност също е валидна.

Направените открития предполагат, че чувството за вина в ранните години от живота е свързано с намаляване на размерите на инсулата.

И предишно проучване на екипа от учени от училището по медицина към Вашингтонския университет показа, че децата, които в предучилищна възраст са страдали от депресия е 2.5 пъти по-вероятно да са клинични депресирани в началното и средното училище.

Променят ли мозъка депресията и чувството за вина в детска възраст?
4.5 (89.41%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 17, 2014 13:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи