Прощален секс – ЗА и ПРОТИВ

Мария
Написана от Мария юни 14, 2016 22:35

Прощален секс – ЗА и ПРОТИВ

Акценти:

  • Последен секс - сериозен
  • Манипулация - средство
  • Раздяла - приятелство

Свързани:

Когато точката във връзката е поставена, прощалният секс може да „подслади“ раздялата. Най-важното е да не се очаква много от него.

Струва ли си да пробвате?

На пръв поглед идеята изглежда странна. Защо ви е да правите секс, когато твърдо сте решили да приключите отношенията с вашия партньор? И въпреки това някои го правят.

35% от студентите, запитани от психолозите на университета на щата Мисури, са правили секс с бившия 1-2 седмици след раздялата. Повечето от тях след това започнали нова връзка.

Сексът може до известна степен да облекчи процесът на раздяла, ако всичко се случва по взаимно съгласие и партньорите съблюдават мерки за безопасност, казва Патрисия Рийч, клиничен психолог.

Дори и ако сте уморени ужасно един от друг, раздялата продължава да се усеща като загуба. На някои са им необходими познатите усещания – като лепенката на пушача, който успокоява никотиновия си глад. Други така желаят да се убедят, че тяхното решение е било правилно.

Има и още една причина – желанието да изпиташ нови усещания. Защо идеята за прощален секс възбужда? Проблемът е в уникални обстоятелства.

Това е последната възможност да се насладите на близостта един друг. Партньорите вече не се чувстват задължени да доказват нещо един на друг, да играят, да се преструват.

Прощалният секс – като последна вечеря, преди да започнете диета. Казвате си – от утре всичко. Но днес мога да си позволя да се насладя на любимото си ястие за последен път.

Случва се и така, че ангажиментите развалят секса. В самото начало на отношенията всичко е било толкова леко и прекрасно, а след това са се появили взаимните упреци и изисквания, и неволно те започнали да се отразяват на секса, макар и формално всичко да е било наред.

А сега, когато вече не са двойка, никой с нищо не е длъжен на другия, и те просто се наслаждават един на друг, без да се боят да дадат или да вземат повече или по-малко, отколкото трябва, и без да мислят за това кой и как възприема това.

Правила за безопасност

Веднага след раздялата сме особено уязвими. Затова и основното правило на прощалния секс е да се обозначат границите. Важно е и двамата партньори да си представят, че могат и не могат да си позволят да се поставят в ситуация на прощален секс.

Когато един от двамата чувства отхвърлен или не напълно уверен в своето решение, близостта може да стане причина за болка и да усложни раздялата.

Ако инициативата е принадлежала на един от партньорите вторият може да се опита да използва секс като средство за манипулация, за да се опита да задържи инициатора на раздялата.

Още едно правило – договорете се, че сексът ще е последен. И то наистина последен. Дори ако известно време изпитвате странно привличане един към друг, по-добре не прибягвайте до секс всеки път, когато се чувствате самотно. Това ще бъде единичен ритуал, който ще затвори кръга.

След това е по-добре да ограничите общуването за известно време, да поддържате дистанция. Дайте си шанс да се съвземете за известно време, за да намерите сили да продължите напред.

Трето правило – не се отнасяйте към последния секс твърде сериозно. Ако планирате да запазите приятелските отношения, направете това начало на вашето приятелство.

Прощален секс – ЗА и ПРОТИВ
4.5 (89.58%) 48 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 14, 2016 22:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи