Прозявките охлаждат мозъка

Калина
Написана от Калина март 12, 2015 08:20

Прозявките охлаждат мозъка

Акценти:

  • Какви са причините за прозявката?
  • Защо е важно да се охлажда главният мозък?
  • Как прозявката влияе на организма?

Свързани:

Направено наскоро изследване успява най-накрая да намери обяснение за причините, поради които се прозяваме.

Те далеч не са само с цел усилване на притока на кръв към мозъка, както се считаше по-рано. Оказва се, че при прозявките ние охлаждаме собствения си мозък, като по този начин му помагаме да извършва по-ефективна работа.

Циклите сън-бодърстване, стресът и много други процеси в организма са свързани с колебания в температурата на главния мозък.

А главната функция на прозявките се състои в това да поддържа оптималната температура. Според тази хипотеза, честотата на прозяване може лесно да се контролира чрез промяна на температурата на околната среда – например в едно прохладно помещение мозъкът ще се охлажда много по-бързо.

Учените също така предполагат, че прозявките се появяват само при определен диапазон на температурата, или както те го наричат – „температурен прозорец“.

Трябва да се отбележи, че съществуват два типа прозяване: спонтанно и в отговор на прозявката на друг човек (това работи дори и само да погледнете снимка, на която хората се прозяват).

Йорг Масен и Ким Дуч от Университета на Виена са измерили честотата на втория тип прозявки сред пешеходците по улицата на австрийската столица.

На тях им било предлагано да погледнат серия фотографии с прозяващи се хора, а след това да разкажат самите те колко често се прозяват.

Учените провели две серии експерименти – през лятото и през зимата, а след това сравнили получените резултати с резултатите от аналогично изследване, проведено в Аризона, САЩ. Този американски щат е известен със своя горещ и сух климат.

Резултатите били твърд любопитни за учените: хората във Виена по-често се прозявали през лятото, отколкото през зимата, докато в същото време в Аризона било тъкмо обратното. Там хората се прозявали по-често през студените месеци, отколкото през топлия сезон.

Това означава, че работата не е в конкретното време на годината, а в това, че прозявката в отговор на нечия друга се предизвиква при температура на окръжаващата ни среда, близка до 20 градуса.

Заразителността на прозявките значително намалява при високи температури (в Аризона средната температура през лятото е 37 градуса), както и при мразовито време, каквото е през зимата във Виена.

И тъй като прозявката е нужна за охлаждане на мозъка, този механизъм престава да работи, когато температурата на околната среда става близка до температурата на тялото – 36,6-37 градуса.

Ако на улицата е студ и скреж, то в допълнителното охлаждане на главния мозък просто няма никакъв смисъл, смята водещият автор на изследването Йорг Масен.

Повечето от изследванията на прозявката, предизвикана в отговор на нечия друга прозявка, подчертават нейната връзка с емоционалните и личностните особености на човека.

Това обаче не променя факта, че направените изследвания доказват съществуването на още една важна причина – необходимостта да се регулира температурата на мозъка.

Охлаждането на главния мозък, на свой ред, подобрява неговата работа и повишава умствената работоспособност.

Така че вие със сигурност се прозявате не само заради това, че снощи не сте си доспали, или защото в момента се чувствате изморени и имате нужда от лека дрямка. Възможно е просто вашият мозък да ви казва, че за да работи по-ефективно и по-качествено, му е нужна малко хладина.

Прозявките охлаждат мозъка
4.3 (86.15%) 26 глас[а]

Калина
Написана от Калина март 12, 2015 08:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи