Пруриго

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 08:52

Пруриго

Акценти:

  • Пруриго
  • Симптоми
  • Какви храни е необходимо да се избягват при пруриго?
  • С какво се характеризира нодуларната форма на заболяването?

Свързани:

Съвременната дерматология разграничава три клинични форми на пруриго: детска, възрастова и нодуларна.

Детската се развива най-често през първата година от живота, но е възможно да се появи при деца до 5-годишна възраст.

От възрастовата форма страдат предимно хората в зряла възраст. А нодуларната се наблюдава, най-често при жени над 50-годишна възраст.

Какви са симптомите?

При децата заболяването започва с появата на обрив с голяма гъстота под формата на възли с размер на 3-5 мм., по чиято повърхност с течение на времето се появяват малки мехурчета, които впоследствие се компрометират, а мястото на ерозията се покрива със серозна кора.

Едновременно с наличието на обрив по кожата на лицето и седалищните части, типичното разположение на кожните лезии е по ставите на крайниците.

Папуловезикулите могат да се локализират и по кожата на дланите и стъпалата. При това те са с по-голям размер /5-7 мм/. Отличителна характеристика на заболяването е и силния сърбеж.

Поради надраскването в местата на сърбежа се появяват множество екскориации.

При заболелите деца едновременно с обривите се наблюдават нервнопсихични нарушения: промяна в настроенията, лош сън, лесно се разплакват, повишена раздразнителност.

Тези симптоми могат да бъдат причинени, както от самата болест /силен сърбеж и самоотравяне на организма/, така и от вродената лабилна нервна система, като вследствие на особености на организма на детето.

В много случаи се наблюдава самостоятелен регрес на симптомите на заболяването след изключването от храненето на детето на кравето мляко или на адаптираното такова.

Но е възможно да се извършва преход от детската форма на заболяването към атопичен дерматит или към възрастовата форма.

Признаците на подобна трансформация са появата на бял дермофрагизъм и отслабване на коремния рефлекс. При такива деца се отбелязва сухота на кожата, анхидроза, увеличаване на бедрените и ингвиналните лимфни възли.

Възрастовата форма може да има остро или хронично протичане.

В последния случай към кожната симптоматика постепенно се присъединява и невротичен синдром: нарушения на съня, раздразнителност и силна емоционална стабилност.

Нодуларната форма се характеризира с хронично и продължително протичане. Обривът е под форма на плътно разположени папули с полусферична форма.

Техният размер варира от 6 до 15 мм. Възловидните лезии са разположени предимно по кожата на ставите на краката и по-рядко по ръцете и торса.

Лечение на пруриго

Основен компонент на лечението на заболяването е правилното хранене.

При кърмачетата за намаляване на чувствителността на организма към майчиното мляко, е препоръчително 15 минути преди хранене да се дават около 10 капки кърма.

При заболяването е необходимо ранното включване в диетата на извара, кисело мляко и сок от моркови.

Бременните и кърмещите жени трябва да избягват яденето на големи количества цитрусови плодове, яйца, риба, свинско месо и кисели краставички.

По-големите деца и възрастните, страдащи от заболяването, се препоръчват млечно-кисели продукти, а също и варено говеждо месо, слънчогледово олио, плодове и зеленчуци, особено моркови, зеле, спанак и грах.

При откриване на хелминтна инвазия е необходимо извършването на обезпаразитяване.

Също така е необходимо лечение на огнища на хронични инфекции, като кариозни зъби, възпаление на средното ухо, синузит, тонзилит, заболявания на храносмилателната система и на дисбактериоза.

При лечението на пруриго е полезно прилагането също и на подобряващите храносмилането ензими, като фестал и мезим.

Пруриго
4.5 (89.29%) 56 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 24, 2014 08:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи