Псевдотуберкулоза

Мария
Написана от Мария февруари 28, 2015 14:51

Псевдотуберкулоза

Акценти:

  • Псевдотуберкулоза
  • Симптоми
  • Профилактика
  • Лечение

Свързани:

Псевдотуберкулозата е инфекциозно заболяване /др. названия скарлатиноподобна треска, треска на Далечния Изток/, характеризиращо се с обща интоксикация на организма, остри фебрилни пристъпи и екзантема, която е сходна с тази при скарлатина.

В редки случаи е възможно скарлатиноподобната треска да засегне храносмилателната система, ставите и черния дроб.

Установено е, че резервоар на инфекциозното заболяване са гризачи.

Инфектирането се осъществява чрез замърсени, употребявани за храна сурови зеленчуци или от вода. Най-благоприятно време за заразяване с псевдотуберкулоза са май и април.

Възбудител на това заболяване е грам-отрицателната бактерия Yersinia pseudotuberculosis, която е изключително подвижна и никога не образува спори.

Какви са симптомите?

В организма причинителят на скарлатиноподобната треска попада през стомаха и червата. След това прониква в чревните лимфни съдове и се разпространява много бързо в целия организъм.

Заболяването протича на 4 стадия:

• 1-ви – бактеремия;
• 2-ри – токсемия;
• 3-ти – токсикоалергия;
• 4-ти– засягане на органите;

Още на 3-тия ден след заразяването, телесната температура на болния рязко се покачва – до около 40 градуса по Целзий, започва силно втрисане и въпреки това прекалено слабо потоотделяне.

И едновременно с това се проявяват симптоми на обща интоксикация – гадене, повръщане, болки в коремната област и в ставите.

От видимите симптоми на заболяването се наблюдават – зачервяване на лицето, шията, а също и хиперемия на конюнктивата мекото небце. По езика на болния може да се види сив налеп, а след отстраняването повърхността е с малинов цвят, както при скарлатината.

Също е възможно да оттекат и почервенеят дланите и повърхността на коленете.

По кожата се образува обрив на 5-ти, 6-ти ден след началото на заболяването. Петнистите кожни лезии се локализират по лактите и коленете, както и от 2-те страни на торса и по ингвиналните гънки.

В областта на големите стави може да се появи обрив във вид на големи петна, а в зоните на кожните гънки са възможни и кръвоизливи.

В рамките на 10 дни обривът изчезва, а на негово място остават следи от лющене на кожата.

Треската при псевдотуберкулозата обикновено е с продължителност не повече от 7 дни, като в период може да се наблюдава ускорена сърдечна дейност и понижено артериално налягане. Сърдечните тонове са значително по-слаби от обичайното.

Типично е засягането при скарлатиноподобната треска на чревния тракт. Болните при това се оплакват от слаб или напълно отсъстващ апетит, гадене, повръщане и болки в корема с различна интензивност.

Рядко се развива диария, а черният дроб е с увеличени размери почти винаги при това заболяване.

Също така типични за псевдотуберкулозата са болките в големите стави, но малката ставна система никога не бива засегната.

Профилактика

Като превенция срещу псевдотуберкулозата се препоръчват мероприятия по дератизация, тоест защита на хранителните продукти от контаминирани води и гризачи.

Ако се установи огнище на скарлатиноподобна треска, болните се хоспитализират и се забранява употребата на зеленчуци за храна в този район.

Лечение на псевдотуберкулоза

При това заболяване се прилагат антибактериални препарати, такива хлорамфеникол. Курсът на лечение е с продължителност не повече от 10 дни. В редки случаи се назначава повторна антибиотична терапия.

Също така задължително се извършва детоксикация на организма на болния, назначава му се кислородна терапия, предписват му се витамини и се прилагат средства за облекчаване на симптомите му.

Псевдотуберкулоза
4.5 (90.48%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 28, 2015 14:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи