Не всичко, което блести е злато.

С тази фраза, може би, могат да се характеризират и множество съвременни съвети за здравословно хранене, които често стават повод за бурни обсъждания.

От тях се интересуват стотици хиляди, и дори милиони граждани по цял свят.

За много хора е достатъчно да прочетат за тях в лъскаво списание или в интернет.

И са готови веднага да изпитат тези съвети върху себе си.

Пълнят хладилника само с полезни храни и съставят списък със строги ограничения.

Малко хора се замислят, че този радикален подход може да не се окаже просто безполезен, но може и да навреди на здравето.

Какви псевдоздравословни решения са популярни днес и каква е обратната страна на медала?

1. Пълно изключване на мазнините

Много фенове на здравословното хранене са убедени, че колкото по-малко мазнини употребяват, толкова по-здравословно се хранят.

Но подобна полза е доста съмнителна, тъй като мазнините са незаменими за усвояване на определени витамини, и по-точно А, Е, D и К.

Мазнините са необходими за нормално функциониране на нервната система, синтез на някои хормони и минимизиране на загубата на топлина през зимата.

Мазнините са наситени и ненаситени.

Първите в голямо количество се съдържат в кравето масло, сланината, мазното месо и в различните субпродукти.

Прекомерната употреба на наситени мазнини повишава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Основни източници на ненаитени мазнини са растителни масла и риба.

Те са много полезни за здравето, като понижават нивата на лошия холестерол в кръвта.

Но и от наситените мазнини не трябва да се отказваме напълно, тъй като са необходими за функциониране на всички системи, и най-вече за щитовидната жлеза.

Според официалните препоръки на СЗО за хранене:

• Мъжете на зряла възраст трябва да приемат на ден по 2500 килокалории, а жените – 2000;
• Общата норма за потребление за мъже е 83 грама, а за жени – до 67 грама;

• Количеството наситени мазнини в дневното хранене за мъже не трябва да превишава 28 грама, 250 калории, за жени – 22 грама, 200 калории;

За да не навредим на здравето, е достатъчно да следим какво количество наситени мазнини, а не напълно да ги изключим от своето меню.

2. Подсладителите са по-полезни от захарта

Еднозначно по-добър вариант, ако става въпрос за диабет.

А средностатистическият здрав човек не трябва да спира захарта, тъй като липсата на захар може неблагоприятно да се отрази на състоянието на организма:

• Захарта е незаменима за нормалния енергиен обмен в главния и в гръбначния мозък;
• В пъти понижава риска от образуване на т.нар. плаки от холестерол по стените на кръвоносните съдове;

• Според изследванията хората, които ядат сладко, много по-рядко развиват артрит;
• Умерената употреба на захар спомага за нормализиране функцията на черния дроб и на далака;

Ползите от захарта за организма могат да се описват дълго, но най-важното е да се помни, че става въпрос само за умерена употреба.

3. Пречистване и отслабване с активен въглен

Пречистването на организма с активен въглен е още едно ноу-хау от привържениците на различни детокс-програми.

Те съветват препаратът да се употребява, разреден във вода, а също да се нанася на кожата.

Но заедно с остатъците от храна активният въглен абсорбира и полезните хранителни вещества, които би трябвало да се използват от организма.