Психическото разстройство – гаранция за успех в бизнеса

Мария
Написана от Мария юни 11, 2015 06:59

Психическото разстройство – гаранция за успех в бизнеса

Акценти:

  • Закон за компенсациите
  • Залог за успех - бизнес
  • Гениалност - патология

Свързани:

Вероятно на повечето от нас ни се струва, че всички успешни бизнесмени са задължително рационални, мислещи трезво хора.

Но неотдавна група психолози от Калифорнийския университет в Сан Франсиско огласи сензационни резултати от изследване, при което беше открита връзка между успеха в предприемачеството и душевните разстройства. За това съобщи известно американско издание.

Всяка гениалност е патология

Ръководителят на изследователската група професор Майкъл Фримън от медицинското училище към Калифорнийския университет в продължение на 10 години поддържал отношения с търговци, основали успешен бизнес.

Около 1/3 от тях, по оценка на учения се отнасяли към определен психотип, предразположение към девиации, тоест отклонения.

Впоследствие Фримън и неговите колеги провели изследване, по време на което 49% от запитаните бизнесмени признали за наличието у тях на симптоми на неврологични и душевни разстройства като синдром на дефицита на вниманието и хиперактивността – СДВГ, биполярно разстройство на личността, различни фобии и зависимости.

Останалите, по техни думи, не страдали от проблеми с психиката страдали от едни или други душевни заболявания.

На пръв поглед, това е парадокс – понеже повечето хора смятат, че за вземания на решения в бизнеса се изискват уравновесеност и адекватно мислене. Но всяка гениалност, включително и във финансовата сфера, това е патология, а не норма, смятат експерти.

Човек, който не страда от проблеми с психиката, разбира се, може да се занимава с бизнес, но едва ли ще достигне истинските върхове. За да спечели човек действително много пари, то се изисква нестандартен тип мислене, а то се обуславя от някаква психическа аномалия.

Психичните отклонения съвсем не е задължително да бъдат ярко изразена мания или депресия. Така при отделния човек е възможно да се наблюдават слабо изразени симптоми на шизофрения, но същевременно те биват компенсирани от силни способности за емпатия и креативен начин на мислене.

Леката „странност“ понякога дава на хората по-добри комуникативни умения, способност да мислят оригинално, харизматичност… Всички тези черти превишават и компенсират леката лудост, характерна за генните в бизнеса, както и тези в науката и изкуството.

„Бизнесмените, на които ние се възхищаваме, изглежда също произлизат от същия генофонд, от който са хората с явни психически отклонения. Те трябва да са способни да се адаптират много добре в обществото, в противен случай те не биха се издигнали толкова високо в него “ – коментира Фриман.

Законът за компенсациите

Същевременно патологията не следва да е отишла твърде далеч. Човек, чиято психика е разрушена, едва ли би могъл да управлява бизнес, да води преговори и т.н. Затова за психичните отклонения на богатите се носят легенди.

Така например са много митовете за милионерите и милиардерите, броящи всяка една монета. Може би първенството в това държи финансистката от Чикаго Хенриета Хоуленд Грийн.

Разказват, че макар и да имала милиони, те била наела евтино жилище и не затопляла овесената каша на котлона на готварската печка, а на батерията и дори веднъж търсела цяла нощ изгубена марка за 2 цента, която да залепи на плика. Когато синът ѝ Гриййн си наранил крака, едва не му го ампутирали, тъй като тя 3 дни прекарала в търсене на безплатна болница.

Известно е, че мисис Грийн починала на 82 години от удар през 1916 година, когато разбрала, че нейната готвачка е предплатила бутилка прясно мляко. Нейното състояние се оценявало на 100 милиона долара.

Психическото разстройство – гаранция за успех в бизнеса
4.5 (90.68%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 11, 2015 06:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи