Психология на неразбирането – ето как да се сближим с околните

Мария
Написана от Мария юли 24, 2016 00:01

Психология на неразбирането – ето как да се сближим с околните

Най-често хората влизат в конфликти, защото не се разбират. Психологията ни е такава, че оценяваме околните през призмата на собственото си възприятие.

Разбирането на другия човек не е толкова просто, както изглежда първоначално. В основата на общуването стои егоизмът – всеки иска да изкаже своето мнение и едва след това се опитва да изслушва събеседника.

Самовлюбването ослепява и оглушава, кара ни да мислим единствено за собствените си потребности и интереси.

Психология на неразбирането – как се заражда?

Проблемът на много хора е в това, че не знаят как да разберат околните, не виждат какви особености има тяхната психология.

Затова и конфликтите се превръщат в постоянен спътник в живота. За да се намери изход от ситуацията, е необходимо да се заеме вярната позиция, която ще помогне да постигне желаното.

Хората се отличават един от друг по различни причини – поради особеностите на своето възпитание, светогледът. За да ви стане абсолютно чужд човек близък, се налага да се потрудите.

Знаем, че по-лесно е да разбереш човека, ако се поставиш на негово място. Но реализирането на това на практика далеч невинаги се получава – такава е нашата психология.

За това трябва да развиваме умствените и психическите особености, да се учим не само да взимаме, но и да даваме.

Психология на човека – учете се „пресмятате“ събеседника

По време на взаимодействието с другите хора не е нужно открито да демонстрирате своята позиция и да поставяте собственото си мнение над останалите.

Вашата психология далеч невинаги е разбираема за околните. Внимателно слушайте събеседника и уточнявайте неговата позиция – ще разберете маса полезна информация.

Хората обичат, когато ги слушат с интерес и проявяват уважение към тяхното мнение. За да разберете, за какво мисли човек, и какви са неговите желания, не е нужно да вмъквате в неговата реч собствените ви аргументи.

Психологията на общуването е такава, че трябва да позволите на събеседника повече да говори, и сам ще ви представи нужната информация.

Задавайте уточняващи въпроси, ако искате да чуете детайлите и конкретиката. Наблюдавайте монолога отстрани, вниквайте в речта на събеседника и не акцентирайте върху собствената ви гледна точка – това ще ви помогне да бъдете по-обективни.

Когато знаете точно какво е необходимо на другия човек, ще ви е по-лесно да удовлетворите неговите потребности и същевременно да извлечете полза за себе си.

Психологията има особеност – разбирането на околните помага грамотно да отстояваме позицията си.

Психология на общуването – бъдете „на една вълна“

Ако умеехте да четете чужди мисли, конфликтите в семейството биха били по-малко. На хората им се налага да намерят общ език в разговорите – такава е психологията на общуването.

Интересувайте се от детството един друг, от съкровените мечти.

Много информация за човека може да се разбере, като се общува с неговите приятели и родители. Без да се натрапвате питайте за всичко, което ви интересува.

Това ще ви помогне по-добре да разберете особеностите на поведение на човека, отношението му към живота.
Създавайте комфорт около себе си – на хората трябва да им е спокойно, когато са с вас.

Ако по време на общуването възниква чувство за тревога и неувереност, то те не желаят да се разкриват – такава е психологията. На хората им харесва да бъдат там, където ги уважават и приемат.

Психология на неразбирането – ето как да се сближим с околните
4.6 (91.3%) 69 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 24, 2016 00:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи