Птичи грип

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 13:11

Птичи грип

Акценти:

  • Идентични ли са симптомите на птичия грип с тези обикновения сезонен?
  • Какви са симптомите?
  • Какво трябва да правим, за да се предпазим от заразяване?

Свързани:

loading...

Какво е птичи грип?

Птичи грип е вирусна инфекция, която се причинява от щам на птичия вирус. Въпреки че са установени много щамове на този вирус, този, от който могат да се заразяват хората е щамът H5N1.

Но в края на 2013 година в Китай бе съобщено за случай на починала жена от нов щам на вируса Н10N8. Този щам е открит при дивите птици. Но в повечето случаи те не се разболяват от вируса, а само негови преносители. Дивите птици обаче лесно могат да заразят птици, които са отглеждат за храна като пилета, патици, пуйки и т.н.

Обикновено птичия вирус не се предава от птици на хора. Но от 1997г. насам има доста случаи, при които хора се заразяват с този смъртоносен щам на вируса.

Какви са симптомите?

Най-често симптомите на вирусната инфекция са идентични с тези на обикновен грип като например:
• Повишена телесна температура;
• Кашлица и възпалено гърло;
• Болки в мускулите;
• Птичият вирус може да предизвика и възпаление на очите – конюктивит;

Но инфекцията може бързо да прогресира до пневмония и остър респираторен дистрес синдром и частична дисфункция на белия дроб, която може да бъде смъртоносна.

В случаите на смърт, времето за реакция е много малко. Около 9-10 дни след появата на симптомите, може да настъпи смърт.

Потърсете веднага лекарска помощ, ако сте пътували някъде или живеете в район, където има огнище на вируса.

Какви са причините?

Причинява се от вирус, принадлежащ към семейство Orthomyxoviridae и представлява РНК вирус, който е с отрицателна верига.

След като дива птица заразява една или няколко птици, отглеждани в голяма птицеферма за много кратко време вирусът се разпространява сред стотици и дори хиляди птици от фермата.

Болните птици трябва да бъдат убити, за да се спре разпространението на инфекцията. Хората, които влизат в контакт с болни пилета, патици или пуйки е по-вероятно да се заразят.

Вирусът се предава чрез изпражненията и слюнката върху повърхности като клетки, трактори и друга селскостопанска техника.

Не трябва да се притесняваме от заразяване, ако консумираме пилешко, пуешко или патешко месо, което е било подложено на топлинна обработка, тъй като вирусът умира от високата температура.

Лечение на птичи грип

Лечението зависи от това как реагира вашето тяло на вируса и какви оплаквания имате. В някои случаи се предписват антивирусни лекарствени средства, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре.

Към настоящия момент няма одобрена ваксина срещу вируса, но китайски учени в началото на 2014 година съобщила, че са тествали ваксина срещу вируса върху животни. Ваксината „заставя“ имунната система на заразения да започне да произвежда антитела, които да унищожат вируса.

В повечето случаи антивирусните лекарства не могат да унищожат вируса, тъй като има склонността много бързо да мутира и да не се повлиява от действието им.

При птичи грип, болният се поставя в изолатор, за да намали вероятността от разпространение на инфекцията на други хора. Но в повече от половината от случаи вирусната инфекция води до смърт.

Как да се предпазим от заразяване?

Ако в района, в който живеете се появи огнище на птичия вирус или ако пътувате в държава, където има такова огнище:

• Избягвайте птицеферми, предприятия, преработващи птици и всякакви растения и близък контакт с пилета, пуйки и патици.

• Стойте на разстояние от открити пазари, където продават живи птици;

• Поддържайте чисти ръцете си като ги миете със сапун и вода. Сапунът трябва да се втрива поне 15 секунди в кожата, за да убие всякакви микроби. Ако нямате възможност да си миете ръцете, може да използвате мокри кърпички, но те задължително трябва да имат алкохолна консистенция, която осигурява антибактериалното им действие.

• Не яжте сурови или недобре сварени яйца. В никакъв случай не яжте омлети или други подобни аламинути с яйца. При налично огнище на птичи грип яйцата трябва да се варят минимум 15 минути и дори е най-добре да се оставят да врят, докато им се спука черупката – най-сигурен показател, че са се сварили.

Мария
Написана от Мария септември 29, 2014 13:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи