Птичият грип се завръща мистериозно

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2015 21:22

Птичият грип се завръща мистериозно

Акценти:

  • Птичи грип - симптоматика
  • Епидемия - избухване
  • Контакт с болни птици - заразяване

Свързани:

Лекарите не могат да разберат как хоспитализиран пациент се е заразил с птичи грип.

Загадъчният случай на заразяване на мъж с вируса на птичия грип H7N9 бил регистриран в китайска болница. Пациентът не е влизал в контакт с болни птици или хора, но се е заразил с вируса и починал няколко дни след поставянето на диагнозата.

Първото избухване на епидемия от птичи грип, предизвикана от вируса H7N9, беше в Китай през февруари 2013-та година, а отделни случаи на заболяването бяха регистрирани и в Хонконг, Малайзия, Канада, а също и в Тайван.

На 21 юни тази година бяха представени статистически данни, събрани от 671 лаборатории, които показали, че от горепосочения щам на птичия грип починали 271 души, а смъртността била около 40%.

Вирусът H7N9 се отнася към серотип А, тоест явява се „родственик“ на свинския грип и на птичия грип H1N1 и към подгрупата H7 – вирусите от този тип обикновено циркулират сред птиците.

Световната здравна организация съобщава за случаи на заразяване на хора с вируси от другите подгрупи на Н7 – H7N2, H7N3, и H7N7, в Холандия, Италия, Канада, САЩ, Мексико и Великобритания.

В повечето случаи разболяването на хората е било съпътствано с избухване на инфекциите сред домашните птици и се проявявало основно под формата на конюнктивит и лека симптоматика на горните дихателни пътища. До смърт на заболял се стигнало само в Холандия, тоест регистриран е само 1 смъртен случай.

Въпреки че такива мащабни ендемични взривове на заболяването след епидемията от 2013 година в Китай не са случвали, то не би могло да се каже, че вирусът на птичия грип H7N9 не е давал признаци за съществуването си – в Китай отделни случаи на заболяването бяха регистрирани през 2014-та година и в началото на 2015-та. Последният смъртен случай, дължащ се на вируса H7N9 беше регистриран в Канада миналата година.

Механизмите на предавани на вируса и до сега не са напълно ясни на учените. Особеност на грипа H7N9 се състои в това, че в случая с птиците заболяването протича безсимптомно и откриването му без специални изследвания не е възможно.

Предаването на вируса между бозайниците е изследването между порове, като резултатите бяха публикувани в известно медицинско списание.

В рамките на първия експеримент учените сложили болни и здрави порове в едно помещение, а във втория – в помещение, разделено на 2 части с преграда с отвори за въздух.

Пряк контакт между животните не е имало. В резултат всички участващи в първия експеримент порове се разболели, а във втория по въздушно-капков път се заразило само едно животно.

Авторите на проучването направили заключение – теоретична възможност за прихващане на вируса по този начин е възможна, но е много ниска – а в случая с хора такива не е имало.

През август 2013 година, няколко месеца след началото на епидемията, известно медицинско списание съобщава за първия документиран случай на предаване на вируса H7N9 не от птица на човек, а от човек на човек – ставало въпрос за заболял гражданин на Китай и за грижилата се него негова дъщеря.

Жената, за разлика от бащата, не била влизала в контакт с болната птица, а генетичната идентичност на щамовете на вируса позволила да се твърди, че тя се е заразила именно от своя баща.

Птичият грип се завръща мистериозно
4.4 (88%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 19, 2015 21:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи