Пускането на снимки на детето във Фейсбук е признак, че майка му е в депресия

Мария
Написана от Мария май 28, 2016 14:59

Пускането на снимки на детето във Фейсбук е признак, че майка му е в депресия

Акценти:

  • Депресия - проявления
  • Социални мрежи - харесвания
  • Добра майка - роля

Свързани:

Ако често „поствате“ снимки на детето си или истории за него във Facebook, и се разстройвате много, ако не получите очаквания брой харесвания или възторжени коментари, следва да обърнете внимание на психическото си състояние.

Не е изключено да сте предразположен към депресия – перфекционист, предполагат американски учени.

Изследователи от университета на щата Охайо решили да проучат връзката между поведението на младите майки и техните психологически особености. В изследването взели участие 127 млади майки, които неотдавна родили първото си дете.

Всички жени били с висше образование, с добра работа и били омъжени. По време на изследването участниците няколко пъти отговаряли на въпроси на учените.

Първият път – в 3-тия триместър на бременността. Изследователите имали за цел д разберат доколко бъдещите майки усещат върху себе си обществените очаквания.

Трябвало да определят колко са съгласни с твърденията участничките с твърдения от типа „За да изглеждам в очите на околните като добра майка, трябва да бъде превъзходна майка“ и други подобни.

Когато децата на участничките направили 9 месеца, изследователите опитали да определят до колко жените се идентифицират като майка.

Анкетираните трябвало да определят колко са съгласни с такива твърдения като „Аз знам, че хората съдят, дали съм добра жена и майка по това как се грижа за дома и семейството.

Учените също проследили промените в нивото на активност на участничките във Фейсбук, след раждането на детето, колко често те постват снимките на своите деца, и наблюдавали емоционалните реакции на майката на следващите коментари и харесванията.

Например, майките трябвало да се оценят по скалата от 1 /разочарована/ до 7 – приятно изненадана, своята реакция за това, че снимката на детето получила повече или по-малко коментари, отколкото са очаквали. Майките също отчитали наличието у себе си на симптоми на депресия 2-3 месеца след раждането.

Изследването показало, че редовно публикуват снимки на децата си във Фейсбук почти всички млади майки – 98%. Изобщо след раждането тяхната активност в социалните мрежи средно се е повишила.

Типичните млада майка публикува първата снимка на детето си няколко седмици след раждането. А 80% от майките сложили снимка на своето бебе като профилна или като корица на профила си.

И майките от тази група в много по-голяма степен се идентифицират с ролята на майки в много по-голяма степен, отколкото тези, които не сменят снимката на своя профил във Фейсбук.

Те сякаш демонстрират на обществото, че оттук насетне център на техния свят вече е тяхното дете, отбелязват авторите на изследването.

Колкото по-силно жената усеща, че от нея очакват отлично да изпълнява ролята си на добра майка, толкова по-голямо място в нейната личностна самоидентификация заема детето и толкова по-често тя публикува снимки в социалните мрежи на своето дете и толкова по-остро реагира на коментарите.

Такива майки-перфекционистки обръщат много внимание на това колко харесвания и коментари е събрала снимката на детето, а в случай на несъответствие с очакванията се чувстват разочаровани и разстроени.

Освен това при майките перфекционистки 9 месеца след раждането се наблюдавало значително по-голямо проявление на депресия, отколкото при тези, които писали за детето си във Фейсбук и по-спокойно се отнасят към ролята на добрата майка.

И това не означава, че пускането на снимки на детето в социалните мрежи, а просто, че младите майки не трябва да използват Фейсбук, за да се докажат като добри майки

Пускането на снимки на детето във Фейсбук е признак, че майка му е в депресия
4.6 (91.64%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 28, 2016 14:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи