Радиацията увеличава броя на родените момченца

Мария
Написана от Мария юни 24, 2015 08:16

Радиацията увеличава броя на родените момченца

Акценти:

  • Радиация - момчета
  • Ядрени обекти - разрив между половете
  • Йонизиращи лъчения - вредни въздействия

Свързани:

Въздействието на радиацията води до увеличаването на случаите на родени момчета, според изследване на специалисти от болницата Хелмголц в Мюнхен, Германия. Онколози проучили как радиоактивното облъчване влияе на здравето на населението, живеещо в близост до ядрени обекти и изложени на радиоактивни емисии.

Изследователите включили в проучването не само хора, оцелели след аварията в Чернобилската АЕЦ, но и такива, които живеят около европейските атомни електрически централи, където при нормални експлоатационни условия се регистрират некритични изпускания на радиоактивни лъчения.

Известно е, че йонизиращото излъчване от ядрената радиация притежава мутагенни свойства и поради това е възможно да има пагубни последствия за репродуктивните функции на организма.

Немските специалисти установили, че облъчването обуславя раждането на голям брой момченца, а също и до неблагоприятен изход от бременността.

Анализът показал гендерен /полов/ разрив във всички 3 случая:

1. Ръст на броя на новородените момчета в сравнение с момичета в Европа и САЩ в периода 1964-1975 година след изпитанията на атомни бомби и до забраняването на ядрените изпитания през 1963 година.
2. Значително увеличаване на броя на родените момченца в Европа през 1987 година след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала.
3. Сред населението на Германия и Швейцария, пребиваващо в непосредствена близост до ядрени обекти – в пределите на 35 километра, шансовете за раждане на момче също значително се увеличавало.

Данните показват, че дългосрочното влияние на радиационното облъчване върху разрива между половете, що се отнася до пола на новородените.

Но не е съвсем ясно, дали увеличаването на броя на родените момченца в сравнение с момиченцата, е в резултат от понижаване на честотата на ражданията на момиченца или от увеличаването на броя на новородените момченца.

Авторите на изследването смятат, че дефицитът на родени момиченца и броя на мъртвородените деца или раждането на деца с нарушения след глобално повишаване на йонизиращите лъчения са няколко милиона по целия свят.

В допълнение следва да се отбележи, че авторите на изследване, проведено преди няколко години, стигнаха до заключението, че значителното покачване на телесното тегло по време на бременност води до повишена смъртност на бременните жени и до увеличаване на вродените дефекти при новородените деца.

Според данните на професор Ребека Кимбъл от Royal Brisbane and Women’s Hospital подобна нарастваща тенденция била наблюдавана именно сред пълните или страдащите от затлъстяване бременни жени.

Наличните данни показали, че между 2008 и 2012 година, 25% от бременните били с наднормено тегло, а още 20% страдали от затлъстяване.

Професор Кимбъл посочва, че лекарите били изненадани от взаимовръзката между увеличаването на теглото на бременните и завишената необходимост от упойки, постоперативните усложнения и съпътстващите патологии като диабет и артериална хипертония.

Освен това на риск било изложено здравето не само на бременните и родилките, но и на бебетата – за тях съществувала по-голяма вероятност от възникване на нарушения при развитието, на мъртви раждания и на смъртни случаи, настъпили в късния ембрионален период.

Затлъстяването или наднорменото тегло на майката също така се свързва и с понижен клетъчен имунен отговор на новороденото.

Учените стигнали до заключението, след като взели проби от кръвта на пъпната връв и определили каква е циркулацията на имунни клетки в нея.

При майките със затлъстяване специфичните имунни клетки – моноцити и дендритни клетки – много слабо реагирали на бактериалните антигени в сравнение с децата от майки с нормално тегло.

Радиацията увеличава броя на родените момченца
4.3 (86.29%) 35 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 24, 2015 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи