Рак на костите

Мария
Написана от Мария октомври 28, 2014 15:20

Рак на костите

Акценти:

  • Рак на костите
  • Симптоми
  • Причини
  • Какви видове рак на костите съществуват?

Свързани:

Рак на костите представлява рядко злокачествено заболяване. То може да възникне във всяка кост на тялото, но най-често засяга дългите кости на ръцете и краката.

Съществуват няколко разновидности на заболяването. Някои видове се срещат предимно при деца, докато други засягат предимно хора в зряла възраст.

Терминът „рак на костите“ не обхваща ракови заболявания, които възникват в други части на тялото и се разпространяват /метастазират/ в костите.

Вместо това тези злокачествени заболявания са наименоват според мястото на първоначалното си възникване, като например рак на гърдата метастазира в костите.

Заболяването също не обхваща злокачествените аномалии на кръвните клетки, като множествена миелома и левкемия, които започват в костния мозък – подобно на желе вещество, където се формират кръвните клетки.

Какви са симптомите?

• Болки в костите;
• Подуване и болезнени усещания в близост до засегнатата област;
• Поява на фрактура на кост, поради незначително нараняване;
• Умора;
• Безпричинна загуба на тегло;

Какви са причините?

Не е ясно каква е причината за повечето случаи на злокачественото заболяване на костите. Лекарите знаят, че то започва като грешка в ДНК на клетките.

Мутацията инструктира клетката да расте и да се дели по неконтролируем начин. Тези клетки продължават да живеят и не умират в определеното им време за това.

От натрупването на мутиралите клетки се формира маса /тумор/, която може да нахлуе в околните структури или да се разпространи и в други части на тялото.

Видове рак на костите

• Остеосарком – възниква в резултат на мутация в ДНК на костните клетки и се развива най-често при деца и млади хора.

• Хондросарком – започва в хрущялните клетки, които най-често формират костните краища и най-често засяга хора в напреднала възраст.

• Сарком на Юинг – учените не са наясно от кои клетки възниква тази разновидност на заболяването. Смята се, че започва от нервните клетки в костта. Появява се най-често при деца и младежи.

Макар че не е ясно каква е причината за злокачественото заболяване, учените са установили някои рискови фактори, които се свързват с повишен риск от неговата поява и включват:

• Наследствени генетични синдроми – някои редки наследствени заболявания се смята, че обуславят рак на костите, като например синдром на Ли-Фраумени и наследствен ретинобластом.

• Болест на Паджет на костите – предраково състояние, което засяга хората в напреднала възраст и се смята, че е обуславящ фактор за злокачествено заболяване на костите;

Лъчева терапия за лечение на рак – излагането на високи дози йонизиращи лъчения при процедури по лъчева терапия;

Лечение на рак на костите

Методите за лечение се определят въз основа на разновидността на злокачественото заболяване на костите, неговия стадий, общото здравословно състояние на пациента и неговите предпочитания.

Лечението обикновено се състои в хирургия, химиотерапия и лъчетерапия или комбинация от процедура.

Хирургия

Целта на операцията е да се премахне цялото злокачествено образувание. За да се постигне това лекарите отстраняват целия тумор и малка част от здравите тъкани, които го заобикалят.

Видовете хирургични процедури, които се прилагат са:

Отстраняване на крайник – когато злокачественото образувание се намира на трудно достъпно място в костта или прекалено голямо може да се наложи извършването на операция за премахване на част или на целия крайник.

Премахване на тумора със запазване на крайника – ако злокачественото образувание се намира на такова място, че да е възможно отстраняването му като се отделят от него нервите и останалите тъкани, то тогава костта се запазва.

Рак на костите
4.4 (87.8%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 28, 2014 15:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи