Рак на маточната шийка

Калина
Написана от Калина август 10, 2014 09:32

Рак на маточната шийка

Акценти:

  • Рак на маточната шийка
  • Първи симптоми
  • Превенция
  • Овладяване
  • Лечение

Свързани:

Какво е рак на маточната шийка?

Маточната шийка е най-ниската част на женската матка. По-голямата част от матката се намира в таза, но част от шийката на матката е разположена във влагалището, където свързва матката с вагината.

Рак на маточната шийка се развива, когато клетките на шийката на матката се видоизменят по такъв начин, че започват да растат и да се размножават анормално и осъществяват инвазия в други тъкани и органи.

Подобно на всички видове карциноми, ракът на шийката на матката се лекува много по-успешно, ако се открие по-рано и лечението започне незабавно.

Сред ключовите характеристики на карцинома на шийката на матката е неговата бавна прогресия от нормалната тъкан на маточната шийка през пред ракови изменения, състояние наричано дисплазия, до инвазивен карцином.

Бавната прогресия с многобройните предкарциномни промени е много важна, защото осигурява възможности за профилактика ,ранно откриване чрез ПАП тестове – по известни като цитонамазка и своевременно започване на лечение.

Инвазивен карцином означава, че злокачественото образувание засяга по-дългите слоеве на тъканта на шийката майката и може да се разпространи към други части на тялото. В повечето случаи цервикалният рак не метастазира, но ако не се лекува навреме най-често се разпространява в белите дробове, черния дроб, пикочния мехур и във вагината или ректума.

Какви са симптомите при рак на маточната шийка?

Както при повечето карциноми  и този на шийката на матката може да не предизвика появата на никакви симптоми, докато не прогресира до опасен за живота стадий.

  • Дори и в много напреднал стадий цервикалният карцином не предизвиква болка.
  • Най-характерният симптом е честото вагинално кървене. Това кръвотечение е различно от това при менструация.
  • При цервикален рак може да се наблюдава и необичайно вагинално течение.

Какви са причините?

Ракът на маточната шийка започва с анормални промени в цервикалната тъкан. Инфекция с човешки папипома вирус-НРV е причина за почти всички видове карцином на цервикса.

Други рискови фактори са – ранно започване на сексуални контакти, множество сексуални партньори, тютюнопушенето, НІV инфекция и отслабена имунна система, както употребата на орални контрапцетиви – противозачатъчни хапчета.

Лечение на рак на маточната шийка

Ако заболяването бъде открито в ранен стадий, лечението се насочва към предотвратяване на превръщането на предраково изменените клетки в ракови.

Това обикновено е постепенен процес, състоящ се в премахване на клетки или тъкани за диагностика на рака и за да се установи до каква степен се е разпространил.

Ако по-дълбоките клетки, които са отстранени чрез биопсия са нормални, може да не се наложи по-нататъшно лечение.

Ако най-дълбоките клетки, които са премахнати при биопсията са ракови или са с предракови изменения, това означава, че ракът се е разпространил по-навътре в тъканта. В тези случаи лечението продължава с отстраняване на допълнителни тъкани .

Тъй като тези допълнителни тъкани са били премахнати, те отново се изследват за диспластични промени, за да бъдат сигурни лекарят, че всички предракови и ракови клетки са били отстранени от организма или се унищожават по друг начин.

Как да се предпазим?

  • Ранната възраст на първото полово сношение се счита за рисков фактор. Въздържанието от полови контакти се препоръчва като един от начините да се предотврати предаването на вируса причинител.
  • По същия начин се счита, че използването на презерватив може да попречи за предаването на НРV, макар че тази зависимост все още не е добре проучена.
Рак на маточната шийка
4.5 (89.38%) 32 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 10, 2014 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи