Рак на стомаха

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 12:04

Рак на стомаха

Акценти:

  • Какви са признаците на рак на стомаха?
  • Какво лечение се предприема при последен стадий на заболяването?
  • Как можем да ограничим риска от развитието на рак на стомаха?
  • Кога трябва да се потърси лекарска помощ?

Свързани:

Рак на стомаха представлява злокачествено образувание на стомаха – мускулна торбичка, разположена в горната средна част на коремната кухина, точно зад ребрата. От хранопровода храната попада в стомаха, където се задържа и с помощта на стомашните сокове и киселини се превръща в хомогенна смес.

Друг термин, който често се използва за заболяването е гастрален карцином.

Двата термина се използват, за да означат състоянието, при което злокачествено образувание започва да се формира в клетките, произвеждащи слуз във вътрешната обвивка на стомаха /аденокарцином/. Тази разновидност на заболяването е най-често срещаната.

Клиничното състояние е рядко и както в Европа, така и в САЩ всяка година диагностицираните случаи намаляват.

Какви са симптомите?

• Усещане за умора;
• Усещане за подуване след хранене;
• Чувство за засищане след консумация на малки количества храна;
• Киселини в стомаха, които са силни и продължителни;
• Постоянно повръщане;
• Безпричинна загуба на тегло;
• Лошо храносмилане, което е много силно изявено;

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако забележите някакви признаци или усетите нещо, което ви притеснява, си запишете час при лекаря си, който най-вероятно ще ви прегледа и ще назначи изследвания, за да бъдат евентуално отхвърлени или потвърдени други възможни причини за притесненията ви.

Какви са причините?

Лекарите не знаят на какво точно се дължи този вид рак. Но е установена силна корелация между хранителен режим, състоящ се от много мариновани, осолени и пушени храни.

Но тъй като използването на хладилниците се използват на много повече места по света за съхранение на храните и случаите на заболяването значително са намалели.

По принцип, развитието на злокачественото образувание започва с грешка /мутация/ в ДНК на клетката. Това изменение в генетичния код на клетката я стимулира да расте и да се дели с по-бързи темпове и да продължи да живее по-дълго от една нормална клетка.

Натрупващите се ракови клетки формират злокачествен тумор, който може да нахлуе в околните структури. И раковите клетки могат да се отделят от образуванието посредством лимфата и кръвния поток да попаднат и в други органи, където да продължат да се размножават и да се делят.

Лечение на рак на стомаха

Методът на лечение се определя в зависимост от стадия на тумора, общото здравословно състояние и предпочитанията на пациента.

Хирургия

Целта на операцията е да се премахне цялата злокачествена туморна маса от стомаха и да се остави само здрава тъкан, ако е възможно. Възможностите за това са:

• Премахване в ранен стадий на тумори от лигавицата на стомаха. Когато ракът е ограничен само до лигавицата на стомаха, може да бъде отстранен с помощта на ендоскоп при процедура, наречена ендоскопска мукозна резекция.
• Премахване на част от стомаха – субтотална гастректомия – премахва се само част от стомаха, засегнат от рака.
• Премахване на целия стомах – тотална гастректомия – отстранява се целия стомах и част от околните тъкани.

След това хранопровода се свързва директно към тънките черва, за да се осигури движението на храната през храносмилателната система.

• Операция за облекчаване на признаците и симптомите – премахване на част от стомаха може да подобри до известна степен състоянието на болния, когато ракът е в много напреднал стадий. В този случай хирургията не може да излекува заболяването, но поне би облекчила болките и страданията на онкоболния.

Лъчева терапия

Насочват се високоенергийни йонизиращи лъчения към злокачественото образувание, които убиват раковите клетки, то може да се приложи предоперативно, за да се свие тумора и да бъде по-лесен за отстраняване или следоперативно, за да унищожат всички останали злокачествени клетки след премахването му.

Превенция

Не е известна причината за този вид рак, затова няма начин да бъде предотвратен. Но можете поне да намалите риска като:

• Консумирайте повече плодове и зеленчуци;
• Намалете количеството на солените и пушените храни в менюто си, за да предпазите стомаха;
• Спрете цигарите;

Рак на стомаха
4.6 (92.5%) 72 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2014 12:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи