Рак на черния дроб – сериозна заплаха, дори и след пълно излекуване на хепатит В

Мария
Написана от Мария април 26, 2016 12:08

Рак на черния дроб – сериозна заплаха, дори и след пълно излекуване на хепатит В

При някои хора хепатит В протича бързо и завършва с пълно оздравяване, но при други може да се превърне в хронично или дълго прогресиращо заболяване, което да причини сериозни проблеми с черния дроб, сред които цироза и рак на този орган.

Данните от ново изследване показват, че рискът от рак на най-голямата жлеза в човешкото тяло продължава да е многократно повишен, дори и след като хепатит В вирусът е напълно изчистен, което предполага хора, които са страдали от това заболяване, да продължат да бъдат наблюдавани.

Както е известно хепатит В е възпаление на черния дроб, предизвикано от HBV вируса, който се разпространява чрез телесните течности на заразен човек, като най-често инфектирането става по време на интимен контакт, споделяне на игли, и от майка на бебе при раждането.

Според CDC рискът от хронична инфекция е свързана с възрастта, и 90% от заразените бебета са носители на хронична инфекция, в сравнение само с 2-6% от възрастните.

От 1991-ва година, когато в САЩ бива въведена национална стратегия за елиминиране на хепатит В инфекцията, в рамките на която се препоръча и рутинна ваксинация на деца, новите случаи на хепатит В намаляват с цели 82%.

У нас през септември 1992-ра година ваксината срещу хепатит В също беше включена в задължителния имунизационен календар, и от тогава се поставя на всички новородени в първите часове след раждането им.

Но въпреки това броят на хората с хроничен хепатит остава доста висок в сравнение със западните държави – около и над 8% над населението в сравнение с 2% и по-малко на Запад. И по този показател се изравняваме с бедните африкански държави.

Според данни от CDC от 2013-та година броят на хората, които в САЩ, са се заразили наскоро с хепатит В е под 20 000, като най-висок е процентът на мъжете на възраст между 25 и 44 години.

Но броят на американците, които живеят с хроничен хепатит В е много по-голям, като според разчетите на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ между 700 000 и 1.4 милиона души са с хронична HBV инфекция, а около 2000-4000 умират всяка година от това заболяване.

Тези показатели обаче са направо нищожни, като се има предвид какво е населението на САЩ и на България – на над 300 милиона души в САЩ са болни от хепатит В приблизително толкова, колкото и на под 7 милионното население на България.

В проучването на експертите от CDC взели участие 1346 пациенти с хронична HBV инфекция. От тях били избрани 238 пациенти, които били излекувани напълно от хроничен хепатит В и 435, които били все още носители на вируса на контролните изследвания. Пациентите били в една и съща възрастова група, полът и щамът на хепатит В също съвпадал.

Екипът от учени открил, че няма разлика в процентното съотношение на риска от развитие на рак на черния дроб и при двете групи.
Изследователите посочват, че не са наясно защо изчистването на хроничната инфекция с хепатит В, не намалява риска от рак на черния дроб. Но предполагат, че вероятно се дължи на редица фактори.

Една от причините вероятно е проникването на ДНК на хепатит В вируса в генома на чернодробните клетки, което става още в началото на инфекцията, и може да продължи да оставя ясни следи от вируса в кръвния поток.

Рак на черния дроб – сериозна заплаха, дори и след пълно излекуване на хепатит В
4.4 (87.14%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 26, 2016 12:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи