Раковите клетки се разпространяват чрез лимфната система, „маскирани“ като левкоцити

Мария
Написана от Мария май 28, 2015 10:28

Раковите клетки се разпространяват чрез лимфната система, „маскирани“ като левкоцити

Акценти:

  • Метастази - маскирани като имунни клетки
  • Лимфна система - същност
  • Злокачествени клетки - първичен тумор

Свързани:

Учените установили важен механизъм, с помощта на който раковите клетки успяват да открият и да проникнат в лимфната система – важна част от имунната система, а след това чрез нея се разпространяват в други части на тялото, за да образуват вторични тумори – метастази.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, съобщават, че са открили ракови клетки „замаскирани“ като левкоцити, с цел да проникнат в лимфната система.

Според авторите на изследването, това откритие трябва да помогне в разработката на нови лекарствени препарати, предназначени за предотвратяване или за намаляване на темповете на разпространение на рака чрез лимфната система.

Метастазите – вторични злокачествени тумори – това е разпространение на рака в други части на тялото, те са основна причина за настъпване на смърт, поради рак.

Злокачествените клетки се отделят от първичния тумор и започват да „пътешестват“ из организма и проникват в жизненоважни органи като белите дробове или черния дроб и образуват там вторични тумори.

Лимфната система представлява мрежа от възли и съдове, разположени по цялото тяло. Това е важна част е имунната система, която осъществява борбата с бактериите и други инфекции, а също и спомага за унищожаването старите и анормални клетки.

Известно е, че раковите клетки често използват лимфната система, за да се разпространят в другите части на тялото. Например, при рак на млечната жлеза наличието на увеличени регионални лимфни възли са чест симптом за формиране на метастази.

Въпреки това, до сега не е известно как именно раковите клетки намират път към лимфните съдове. Водещият автор на новото изследване, Jonas Fuxe, професор по медицинска биохимия и биофизика на Каролинския институт, обяснява:

„Засега не е ясно, има ли някакви сигнали или това е случайно. Но през последните години стана очевидно, че възпалението е важен фактор, обуславящ образуването на метастази и че противовъзпалителните препарати могат да окажат определено сдържащо действие върху разпространението на злокачествените тумори“.

В своя доклад, публикуван в списание Oncogene, професор Fuxe и неговите колеги описват как те са установили възпалителния белтък TGF-beta (transforming growth factor-beta, трансформиращ фактор на растежа -бета), с помощта на който раковите клетки външно стават подобни на имунните клетки.

TGF-beta, разположен на повърхността на раковите клетки, обикновено е способен да се свързва само с рецепторите на левкоцитите – основните „обитатели“ на имунната система.

В резултат лимфните съдове стават пропускливи за раковите клетки и последните мигрират в лимфните възли по същия начин както и белите кръвни телца.

Учените смятат, че тяхното откритие показва в детайли взаимовръзката между възпалението и разпространението на злокачествени тумори и се откриват нови възможности за лечението на рака.

Професор Fuxe отбелязва, че сега се планира изследванията да бъдат продължени с цел установяване способни ли са раковите клетки да придобиват други характерни особености сходни с имунните клетки, които всъщност им откриват пътя към проникването в лимфната система.

Изследователят добавя към заключението:

„Възможността за предотвратяване или забавяне на разпространението на ракови клетки чрез лимфната система е много привлекателно, тъй като по този начин ще бъде напълно възможно понижаването на риска от образуването на метастази в други органи, като така значително биха се подобрили и прогнозите за повечето пациенти за пълно излекуване на раковото заболяване. “

Раковите клетки се разпространяват чрез лимфната система, „маскирани“ като левкоцити
4.5 (90.4%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 28, 2015 10:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи