Ранички в носа – от какво се появяват, как се лекуват и с какво се мажат

Мария
Написана от Мария юни 23, 2015 07:11

Ранички в носа – от какво се появяват, как се лекуват и с какво се мажат

Акценти:

  • Ранички в носа - причини за поява
  • Неконвенционална медицина - ефективност
  • Яйчена черупка - лечение на ранички

Свързани:

Ранички в носа макар и веднъж в живота се появяват на всеки от нас. Те болят, сърбят, възможно е и да кървят. Нека да разберем от какво се образуват, с какво се лекуват и какво да направим, ако малката рана не заздравява дълго време.

Причини за поява на ранички в носа

Разбира се, всеки човек с подобен проблем желае раничката му в носа да заздравее възможно най-бързо. Но преди да бъде започнато нейното лечение, е необходимо да узнаем какво е именно е предизвикало нейната поява. Най-разпространените причини са следните:

• Навик за бъркане в носа с пръст. С ноктите си човек може лесно да увреди лигавицата на носа.
• Прекарано вирусно заболяване. Използването на капки срещу хрема изсушава лигавицата. И по нея се образуват корички, които е възможно да станат рани.
• Херпес в носа
• Сикоза – възпаление на космените фоликули в носа. Причинителите на това заболяване са златистите стафилококи, които е възможно да се съчетаят с други бактерии.

Предпоставка за развитието на сикоза е хроничният ринит, ендокринни заболявания, порязвания и микротравми в областта на носа. Често причината за това раната в носа да не заздравява дълго е сикозата.

• Вследствие на открита травма на носа, която възниква вследствие на удар с открит предмет по тилната част на носа, например при футболен мач . Подобни травми могат да възникнат паралелно с фрактура на носа.

И за да не се появяват незаздравяващи рани по носната лигавица, лечението на такива травми следва да започне незабавно.

Дерматолози напомнят, че продължително незаздравяващите рани независимо в коя част на тялото се намират следва да бъдат задължително изследвани от онколог.

Как се лекуват раните в носа?

Начините за лечението им зависят от причините за тяхната поява. Ако раната се е появила поради механично увреждане или след прекарана настинка, пробвайте сутрин и вечер да мажете засегнатите зони с масло от шипка.

Аптечният мехлем, който е показен при рани в носа, следва да е подходящ за третирането на носната лигавица.

Ако причината за появилата се рана в носа е херпес, то обривите се обработват с тетрациклинов или цинков мехлем или с омекотяващи масла – шипково, облепихово.

Това ще облекчи дискомфорта и ще ускори заздравяването.

Раничките в носа, предизвикани от патогенни бактерии, е препоръчително да бъдат лекувани под лекарско наблюдение. А ако раната в носа не заздравява, тогава се обърнете към специалист по уши, нос и гърло.

Стафилококите безконтролно не се размножават случайно във вашия нос. Това означава, че е нужно да откриете първопричината затова и да подходите комплексно към лечението. За това се използват препарати с външно и вътрешно въздействие, включвайки антибиотици.

Златистият стафилокок се поддава на лечение с антибиотици, друг е въпросът, че може да се мине и без тях.

Нетрадиционни методи за лечение на ранички в носа

Неконвенционалната медицина в такива случаи препоръчва лечението на такива рани с помощта на пепел. Запалете хартия в сребърен съд и изхвърлете образувалата се пепел. А останалата на дъното кафява патина съберете върху памучен тампон и намажете раничката. Повторете това няколко пъти.

Още едно средство – вътрешният слой на яйчената черупка. Страната, която мазни следва да се приложи към раната.

Да вярвате на тези рецепти или не – решете сами. Но най-надеждният способ е да се лекувате под наблюдение на медицински специалист.

Ранички в носа – от какво се появяват, как се лекуват и с какво се мажат
4.5 (89.82%) 57 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 23, 2015 07:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи