Ранна или късна – ето по какво се различава бременността на 20 и на 40

Мария
Написана от Мария юли 12, 2016 23:18

Ранна или късна – ето по какво се различава бременността на 20 и на 40

Акценти:

  • Бременност - раждане
  • Аборт - спонтанен
  • Диабет - хронични заболявания

Свързани:

Как да определим – първо да планираме дете или да градим кариера? Каква е разликата между ранните и късните бременности?

Износването и раждането на здраво дете е възможно във всяка възраст. За тази цел е необходимо всяка от нас да се грижи за своето здраве, да води правилен начин на живот, навреме да минава медицински изследвания и да се вслушва в препоръките на лекарите.

Но трябва да има предвид, че бременността в различните възрасти може да протича по различни начини, и за тези особености трябва да се знае от по-рано.

20+

Тази възраст по традиция се смята оптимална за раждане на първо дете. На 20-25 години при жената хормоналният фон е най-висок, което позволява забременяване в планираните срокове и раждане без лекарска намеса.

Също така количеството хронични заболявания е малко – сърдечно-съдови, на стомашно-чревния тракт, липсват ендокринни патологии – захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, затлъстяване.

Не е маловажно, че на тази възраст жените не сменят толкова често интимните си партньори, и като последствие – при бъдещата майка липсват предавани по полов път инфекции.

Минуси – съвременните жени търсят себе си до 28-29 години – желаят да получат висше образование или второ такова, често сменят местоработата си, активно участват в обществения живот.

Детето, родено до 25-27 години, често веднага се предава на баби и дядовци или на детегледачки и се възпитава от тях едва ли не до пълнолетие.

30+

Според статистиката средната възраст, която за първи път се подготвя да стане майка, е от 28 до 33 години.

Въпреки че никакви кардинални изменения не се случват в женския организъм след 30, лекарите съветват жените в зряла възраст, планиращи бременност да минат изследвания, които включват:

1. Консултация с терапевт – лекарят трябва да изключи хронични заболявания в стадий на обостряне. За тази цел е необходим клинично и биохимично изследване на кръвта, проба за изследване на урина;
2. Консултация с гинеколог – необходимо е да се убедите в липсата на инфекциозно-възпалителни заболявания на органите на малкия таз.
3. Установяване на фактори, които обуславят неизносването на плода – антитела към фосфолипиди, антитела към кардиолипин, към хорионичен гонадотропин.
4. Установяване на кръвната група и на резус-фактор на жената и на мъжа. Ако жената е с отрицателен такъв, а съпруга с положителен, то преди планиране на бременността трябва да се проведе резус-имунизация. В случай че жената е с 0 кръвна група, а мъжа всякаква друга, по време на бременността веднъж месец трябва да се правят изследвания за групови антитела.
5. Консултация със стоматолог – всички стоматологични проблеми трябва да се решат преди бременността. За бъдещата майка са противопоказни рентгеновите изследвания и цяла редица препарати, без които лечението на зъбите е изключително трудно.

40+

Днес бременността над 40-годишна възраст вече не се възприема като нещо фантастично. Но статистиката свидетелства, че бременността в тази възраст е зона на особен риск.

След 40 рязко нараства риска от генетични нарушения на плода – и по-конкретно от Синдром на Даун, увеличава се риска от развитие на усложнения при протичането на самата бременност и раждането – всяка трета късна бременност завършва със спонтанен аборт.

През този период се обострят и стартират много хронични заболявания – диабет, хипертония и т.н. И планирането на бременност в тази възраст също е много проблематично.

Ранна или късна – ето по какво се различава бременността на 20 и на 40
4.4 (88.57%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 12, 2016 23:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи