Растителните масла са различни – ленено, орехово, тиквено, слънчогледово, сусамено, синапено, зехтин, а също и други масла.

Кое е най-доброто от тях?

Кое масло е по-подходящо за укрепване на здравето и кое за отслабване?

С кое растително масло се отслабва най-бързо?

Всички масла съдържат минерали, мастни киселини и други полезни вещества.

Но всеки продукт се отличава със своя уникален състав.

Диета с растителни масла – как се спазва?

Всички диети, които се базират на растителни масла, са на следния принцип: сутрин на гладно се пие лъжица растително масло, а през деня се добавя към салатите.

Маслата може да са всякакви и дори да се редуват.

Що се отнася за храненето по време на диета, обикновено се препоръчват всякакви храни, стига да са полезни.

Това са яйца, млечни продукти, риба и постно месо,плодове, зеленчуци, зърнени, ядки, сушени плодове, ръжен или пълнозърнест хляб.

Разбира се, сладкиши, вафли, торти, fast food не са препоръчителни.

Диетата обикновено предполага малки порции

Диетичното меню е много лесно за изготвяне.

Ето един от вариантите:

• Сутрин – лъжица масло;
• Закуска – овесена каша със сушени плодове или зеленолистен зеленчук, чай;
• Междинно хранене – кисело мляко и плодове;
• Обяд – супа, пържола и сала с масло, компот;
• Следобедна закуска – извара с няколко филии пълнозърнест хляб;
• Вечеря – риба и зеленчуци;

Растително масло може да се добавя към кашите, салатите, рагу или просто да се употребява преди закуска.

Но не трябва да се злоупотребява.

Достатъчни са 1-2 лъжички дневно.

Рецепти за добър метаболизъм и за здраве

Рецептите с растителни масла обикновено са за приготвяне на салати.

А те са безброй – засищащи, леки, с малко съставки и с повече.

Разбира се, за отслабване по-леките салати са за предпочитане пред калорийните бомби, количеството съставки също може да варира.

Ето някои вкусни и оригинални салати:

• Със семена и корнфлейкс

9 домати чери се нарязват на половини, 1 брой преварено цвекло се нарязва на кубчета, копърът, кориандърът и магданозът трябва да се смелят, 1 глава червен лук се нарязва на полупръстени.

В салатата се подлагат листа от маруля, след това и останалите зеленчуци, останалото се смесва.

Добавя се сос.

За неговото приготвяне трябва да се смесят 2 супени лъжици тиквено масло, 50 грама зехтин, същото количество балсамов оцет, чаена лъжица мед, толкова горчица на зърна и сол с чушка.

От горе салатата се посипва с корнфлейкс и смес от семена – ленено, слънчогледово и тиквено.

• С авокадо

Една червена чушка се нарязва на тънко, зелен лук се нарязва на ситно, зелка китайско зеле също се нарязва и всичко се смесва.

След това се приготвя и заливката – вътрешността на авокадото се разбива, добавя се малко лимонен сок, 3 супени лъжици синапено масло.

Салатата се подправя с този сос, отгоре се посипва с натрошено сирене фета и се украсява с боровинки.

• Със зелен фасул

Сварява се 500 грама фасул.

Счукват се 3 скилидки чесън, смила се магданоз и кориандър, всичко се смесва и се залива с 4 супени лъжици орехово масло, 2 супени лъжици винен оцет и се осолява.

Към фасула се добавя приготвеният сос.

Има много такива полезни и вкусни рецепти с растителни масла.

Можем и сами да си измислим.

Ако желаете да станете по-стройни, по-често си приготвяйте салати с различни полезни масла.