Растяща бенка – причини и как да се реагира

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 18:31

Растяща бенка – причини и как да се реагира

Акценти:

  • Растяща бенка - причини
  • Подпухналост - пигмент
  • Невус - увеличаване

Свързани:

Здравата кожа – това е дар на всеки човек. Но по нея могат да се появят различни израстъци, най-често са невуси. Да разгледаме какво да правим в тази ситуация и как да разпознаем патологията?

Бенки има почти всеки, и те се отличават със своя цвят, размери и локализация. В повечето случаи не пречат, и ние спокойно можем да си живеем с такива особености на кожата.

Но това невинаги е правилно, тъй като в определени условия тези образувания могат да променят своя цвят и размер, тоест да се изродят в злокачествени новообразувания.

Ако невусът не се намира на видно място, не създава неудобства и не се травмира, най-често не му се обръща внимание. Но ако се появят някакви изменения в неговия цвят или размери, това е повод е да се обърнете към дерматолог.

Защо бенка може да порасне и какво да правите с нея, може да разкаже дерматолог, който при необходимост да даде направление за хирург. Макар и рискът от преобразуване на пигментните образувания не е голям, профилактичните прегледи при лекар помагат за свеждането му до минимум.

Освен това своевременното търсене на медицинска помощ и ранната диагностика на меланомата, дават добри шансове за пълното избавяне от рака.

Причини за растяща бенка

Съществуват множество фактори и причини, предизвикващи растеж на меланоцитарните клетки. И не е задължително да е обусловен от злокачественото им израждане.

Най-често увеличението или появата на нов невус е свързано с травмиране на кожата, например по време на козметични процедури, различни ендокринни и хормонални фактори и много други.

Може ли бенка да порасне?

Бенките по право се смятат за кожен аксесоар, който се появява и изчезва през целия ни живот. Затова ако възникне въпрос, може ли да порасне бенка при възрастен човек, отговорът е еднозначен – да.

За не толкова опасни се смятат вродените невуси, тъй като рядко се израждат, за разлика от тези, които възникват в зряла възраст.

Нормалното пигментно новообразувание има малки размери – по-малко е от 5 мм, краищата му са равни, формата симетрична, а повърхността гладка.

Ако размерите му постоянно се увеличават, има риск от малигнизация. Съществуват редица причини, включително и физиологични, предизвикващи неговото нарастване:

• Травматизация – механично увреждане най-често се случва, разположени по гънките и сгъвките на кожата, в зоната на деколтето или на линията на бельото. Заради постоянното триене тънкият слой на епидермиса се уврежда, а при възстановяването му се образува своеобразен мазол. Това води до постепенното му увеличение.

• Изменение на хормоналния фон – рязкото повишаване или понижаване на хормони в периода на бременност, пубертета, при климакс или използване на контрацептиви могат да предизвикат растежа на бенките.

• Ултравиолетова радиация – прекомерният престой на слънце, рискува се не само прекомерен растеж на бенките, но и развитие на различни кожни заболявания.

В зоната на риска са светлокосите, хората със светлокестенява и с рижава коса, тъй като тяхната кожа е доста чувствителна на излагане на пряко слънчева светлина.

Какво да правите, ако бенката наистина расте?

Ако не сте убедени, че бенката наистина расте или не сте уверени, че невусът се увеличил наистина, то следва да си отговорите на няколко въпроса:

• Появил ли се е сърбеж, парене, пукнатини или белене;
• Изменил ли се е края, цвета или формата;
• Има ли подпухналост на самия пигмент или на кожата около него;
Ако отговорите на горните въпроси не са положителни, то е добре да продължите да наблюдавате за състоянието на новообразуванието.

Растяща бенка – причини и как да се реагира
4.4 (88.82%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 5, 2016 18:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи