Раждане – колко пъти е възможно да се повтаря

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:34

Раждане – колко пъти е възможно да се повтаря

Второто, третото и последващите раждания при жените се обединяват под названието повторни раждания.

Съвременните лекари твърдят, че между първото и повторните раждания както и между родилите за първи път жени и тези, направили го повторно има огромна разлика.

От какво е предизвикана?

А колко пъти според лекарите една жена е необходимо да роди и в какъв промеждутък от време?

Повторната бременност може да протече по същия начин както и първата, а може да бъде по-лека или, напротив, по-тежка.

Това е свързано с възрастта на бъдещата майка – разбираемо е, че на 35 години е по-трудно да се износи едно дете, отколкото на 20, с начина ѝ на живот, с здравословното ѝ състояние и с натоварването ѝ в работата.

Ако бременната за първи път жена може да посвети цялото свое време на себе си и на бъдещото си дете, то майката с едно или повече деца без значение от нейната възраст, няма вече такива възможности.

Освен това роднините често възприемат нейната „поредна“ бременност с безразличие и събитие неизискващо внимание и това може да обиди и раздразни бременната жена.

Всички тези фактори водят до това, че повторно бременната жена може да отделя на своята бременност и на бъдещото си дете по-малко внимание и грижи, отколкото го е правела за първата си рожба.

Но на това положение може да се погледне и от друга страна. Ако първата бременност е била съвсем ранна, то бъдещата майка едва ли е осъзнавала дълбочината на случващите се в нея изменения.

Сега вече по-зряла и мъдра жената възприема всеки ден от бременността като възможност да осигури най-доброто начало на живота на своето дете.

Тази майка вече не разчита на младостта да разреши всичките ѝ проблеми – тя по-отговорно се отнася и към своето здраве и към начина си на живот и тогава повторната бременност може да протече и по-леко и по-нормално, отколкото е протекла първата.

Следва да се напомни, че и при повторно раждане е много важно да се посещават училища или курсове за подготовка на раждане. Това е така, защото повторното раждане изисква не по-малко внимание, отколкото първото. А понякога и още по-голямо.

Раждане практически всяка година

Много лекари смятат, че ако вторите раждания, по правило, протичат по-леко и по-бързо от първите, то при третото, четвъртото и последващи раждания по-често се развиват усложнения, поради изтощаване на организма.

Но от друга страна, в повечето случаи става въпрос по-скоро за общото здравословно състояние и психиката на многодетната майка – тъй като е разбираемо, че женският организъм изначално не е създаден за износването и раждането 1-2 деца през целия живот на жената, а за раждане практически всяка година.

Съвсем друг е въпросът, че организмът на съвременната жена често издържа такива натоварвания, които за нашите не толкова далечни предци са били напълно нормални и сами по себе си подразбиращи се.

Понякога се случва, така че проблемите по време на първата бременност и раждане предизвикват страх у бъдещите майки, че и при евентуална втора бременност събитията ще протекат по същия начин.

Това съвсем не е задължително. Ако първото раждане е протекло с усложнения, защото жената не е била физически и психически готова за него, то при повторно раждане при правилна подготовка целия родов процес ще протече напълно нормално.

Раждане – колко пъти е възможно да се повтаря
4.6 (91.27%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 13, 2015 10:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи