Раждане у дома – за и против

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 23:45

Раждане у дома – за и против

Акценти:

  • Фатални усложнения
  • Индивидуален подход
  • Психологическо спокойствие

Свързани:

Най-голямата грижа на бременните жени е да родят здраво бебе.

Поради това бъдещите майки внимателно проследяват своето здравословно състояние, ходят на специални курсове за бременни, които да подготвят за предстоящото раждане и разбира се, се замислят за това къде е необходимо да се осъществи най-важното събитие в техния живот – в родилния дом или в собственото жилище.

От „Lechenie.bg“ проучихме какви са основните аргументи на поддръжниците и противниците на раждането в домашни условия. А също и потърсихме за коментар един от водещите акушер гинеколози в България.

„За“

1. Психологическо спокойствие

В повечето родилни домове у нас ражданията са качени сякаш „на конвейер“. Жената не усеща съчувствие и грижа, дори не са редки случаите, когато получава изключително грубо отношение.

Обстановката в родилните домове доста напомня на операционна и въздействащо изключително потискащо на бъдещите майки. Но когато бебето се появи на бял свят зад стените на родния дом с помощта на грижлива акушерка, то тогава в този дом настроените става празнично.

Състоянието на щастие, което изпитва цялото семейство при раждането, не е възможно в условията на родилния дом.

Също така следва да се отбележи, че в България по закон не е предвидено право на акушерките да израждат бебета в домашни условия. И подобна хипотеза за грижливата акушерка у дома, която помага на родилката е извън закона.

2. Индивидуален подход

Квалифицираната акушерка при най-малкото съмнение за благоприятния изход от раждането ще убеди бременната жена да се откаже от идеята бебето ѝ да се появи на бял свят в домашни условия.

Тя би се съгласила само, при условие, че жената е здрава и изпълнява всички нейни указания по подготовка за раждането и най-важното ползва се с доверието на родилката.

Експертно мнение – такава ситуация у нас е невъзможна, тъй като е много малко вероятно акушерка да се съгласи да поеме отговорност за израждането на бебе, тъй като при възникване на усложнения на нея може да ѝ бъде търсена наказателна отговорност.

Съществува един вариант, ако бременната се договори с позната акушерка да ѝ помогне при раждането, но при условие, че ако възникне усложнение родилката изобщо да не споменава, че ѝ раждането се е осъществило в присъствието и с помощта на акушерка.

Но това е много малко вероятно да се случи.

3. Нестандартен подход

• Акушерката обучава жената да използва нелекарствени методи, например да диша правилно, което е изключително полезно при израждането.
• Има жени, които не могат да родят у дома, легнали по гръб.

Това зависи от техните физиологични особености. У дома за родилката може да бъде избрано най-удобното за нея положение – клекнала или полулегнала;

4. Домашна обстановка

При домашно раждане няма необходимост от съблюдаване на стерилност. Безусловно основно почистване е необходимо да се направи. Не е възможно да бъдат унищожени всички микроби, но къщната микрофлора не е вредна нито за майката, нито за детето.

„Против“

1. Фатални усложнения

Раждането у дома е опасно.

Никой дори най-квалифицираният и опитен лекар, а още повече акушерка /в България жените решили да раждат у дома в повечето случаи го правят сами – без да ползват каквато и да е квалифицирана помощ, защото няма така възможност по закон/ могат да заменят цял екип от лекари.

На ражданията е необходимо да присъстват минимум акушер-гинеколог, акушерка, анестезиолог, неонатолог или педиатър и операционна сестра.

Раждане у дома – за и против
4.5 (90%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 6, 2015 23:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи