Разноцветен лишей

Калина
Написана от Калина август 11, 2014 13:13

Разноцветен лишей

Акценти:

  • Разноцветен лишей
  • Лечение
  • Предпазване
  • Опасно ли е?

Свързани:

Какво е разноцветен лишей?

Разноцветен лишей е гъбична инфекция, която предизвиква появата на малки плоски обикновено петна по кожата. Петната могат да изглеждат люспести и да причиняват лек сърбеж.

Трябва да се прави разлика между този вид гъбична инфекция и червен плосък лишей, който се обикновено се появява по определени части на тялото – гениталии, вътрешната страна на ръцете. Характерните петна в тези случаи са с червено-жълто оцветяване, като а причината за появата им не е известна.

Повече малки петна на близко разстояние могат да формират по-големи такива, обикновено в зоните, където има по-голяма концентрация на мастни жлези като гърдите и гърба.

Петната могат да бъдат по-светли или по-тъмни от околната кожа като оцветяването им може да варира.

Какви са симптомите?

Симптомите се характеризират с появата на малки, плоски, кръгли или овални петна, които с течение на времето на придобият форма на лепенки, тъй като са съвсем малко издигнати над околната кожа.

Лишеите се появят по зоните на тялото с най-голяма гъстота на мастните жлези – върху горната част на гърдите, гърба или горната част на ръцете или по-рядко по горната част на бедрата, врата или лицето.

Петната могат да бъдат по-светли или по-тъмни от кожата около тях,  ако тя потъмнява при по-продължително излагане на слънце.

Лишеи по кожата по-лесно се забелязват през летните месеци, тъй като гъбичката блокира пигментацията в зоната на петната. Характерните за разноцветния лишей светли петна по кожата трудно се забелязват при по-бледи хора, особено през зимния период

Лишеите могат да бъдат с бяло, розово, червено, жълто-кафяво или кафяво оцветяване като това зависи от цвета на кожата. Петната при всеки човек обикновено са в един и същ цвят.

Кожата в зоната на петната може да е люспеста. Въпреки че не при всички се случва, но може да се появи и сърбеж особено при горещо време.

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от гъбички. Тези гъбички живеят навсякъде около нас, включително и по кожата.

Обикновено редовното миене и къпане е достатъчно за премахването на мъртвата кожа и повечето гъбички.

Но при горещо и влажно време, като през летните месеци или при посещение на държави в екваториалния и субекваториалния климатичен пояс, гъбичките започват ускоряват растежа си.

Гъбичките се увеличават като количество и техният баланс по повърхността на кожата се нарушава. Това резултира в изменение на нормалния цвят на кожата и се появяват петна, които всъщност се определят като лишей.

По-вероятно е хора с по-мазна кожа като тийнейджърите и млади хора да придобият този вид гъбична инфекция, която не е заразна.

В изключително редки случаи се появява разноцветен лишей и при бебета, тъй като техните мастни жлези все още са твърди слабо развити.

Други рискови фактори:

  • Отслабена имунна система в резултат на бременност или поради други заболявания;
  • Според някои проучвания появата на разноцветен лишей е симптом на омазнен черен дроб, чието медицинско наименование е чернодробна стеатоза;
  • Използване на някои медикаменти като кортикостероиди, антибиотици или противозачатъчни;

Лечение на разноцветен лишей

Лечението има за цел да предотврати разпространението на обрива и да подобри външния вид на кожата. Появилият се разноцветен лишей се поддава на лечение с лекарства, които се отпускат без рецепта.

Но не всички с този вид инфекция предприемат третиране на лишеите. То е необходимо само ако това ви притеснява или създава проблеми.

Най-често за лечение се използват препарати с локално приложение. Това могат да бъдат противогъбични шампоани, кремове или душ гелове.

Шампоаните могат да се използват за тялото, както и за главата и обикновено са по-лесни за приложение от кремовете.

За по-силните лекарства може да е необходима рецепта. Например шампоаните, използвани за лечение на лишея трихофития обикновено съдържат селен сулфид. Те се предлагат 2,5 % разтвор с рецепта и с 1% без рецепта. Може да се наложи да използвате продукта веднъж или два пъти дневно в продължение на 1 до 2 седмици или по-дълго.

Ако инфекцията е по-сериозна или не се повлиява от локалното третиране, тогава лекуващия ви лекар може да предпише медикаменти за перорално приложение. Те са по-ефективни, но могат да имат странични ефекти и да причинят увреждания най-вече на черния дроб.

Лечението убива бързо гъбичките. Но може да отнеме месеци петната да изчезнат и да се възстанови нормалния цвят на кожата. Също така инфекцията може да се появи отново след лечението.

При поява на разноцветен лишей при бебета, то преди да се предприеме каквото и да е лечение, е задължителна консултация с педиатър.

Как да предотвратим повторна поява?

  • Използвайте антигъбични кремове или шампоани  веднъж месечно.
  • Консултирайте се с вашия лекар и поискайте да ви препоръча лекарства с перорално приложение, които щадят черния дроб и можете да приемате профилактично.
  • Повечето дерматолози смятат, че редовното къпане и миене ще предотвратят повторна поява на гъбичната инфекция.
Разноцветен лишей
4.6 (92.77%) 47 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 11, 2014 13:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи