Разработиха молекула, която унищожава всички вируси в човешкото тяло

Мария
Написана от Мария май 22, 2016 13:07

Разработиха молекула, която унищожава всички вируси в човешкото тяло

Проблемът със справянето с вируси като Ебола и Зика е, че отделните щамове са много различни едни от други, и всички те редовно мутират, и така се създават допълнителни щамове.

За да се справят с това предизвикателство учените започнали да анализират кое е общото между вирусите, което биха могли да се използват за разработване на една наистина суперваксина, способна да се справи с всяка инфекция, и изследователи на АйБиЕм твърдят, че вече са много близо до постигането на тази цел.

Вълнуващ е фактът, че вече е разработена макромолекула – гигантска молекула, състояща се от множество малки единици, която може би има потенциал да блокира множество видове вируси, въпреки че огромният им брой щамове.

Все още е рано, но резултатите могат да доведат до разработката на лекарствени средства, които да не могат да бъдат „подмамени“ от мутиращите щамове на вируса.

Учените от технологичният гигант и Института по биоинженерство и нанотехнологии в Сингапур, игнорирали РНК и ДНК на вирусите, които използвали за изследванията, тъй като определят характерните особености на вирусите, но също и са склонни да варират от вирус до вирус, и от мутация до мутация.

Вместо това екипът учени се фокусирал върху гликопротеините – големи молекули, прикрепени към външната страна на всички вируси и всъщност прилепването им към клетките на тялото ни кара да се разболяваме.

Макромолекулата, която вече е разработена привлича вирусите и след това блокира частично действието на гликопротеините, като неутрализира техните нива на киселинност, а това намалява способността им да се репликират, когато проникнат в човешкото тяло.

Макромолекулата има и друг метод за атака, с помощта на захарите, наричани маноза, които се прикрепват към здравите имунни клетки и ги доближават до вирусите, като така се ускорява борбата с инфекциите.

Въз основа на вече извършените изследвания с вируси като Ебола и Денга, може да се каже, че екипът върви в правилната посока на усъвършенстване на молекулата.

Свързва се с гликопротеините, деактивира се вирусната активност чрез която се заразяват здравите клетки при проникване на вируса в организма.

А също така е установено, че захарите от групата на манозата са ефективни и за възпиране на вирусите да заразяват здрави имунни клетки.

В краткосрочен план учените смятат, че макромолекулите биха могли да се използват при производството на антивирусни кърпички и детергенти. В бъдеще, ще стане възможно и разработването на цяла гама вируси.

Много трудна задача е да се разработи универсално средство срещу всякакви видове вируси, посочва водещият изследовател от АйБиЕм.

Гликопротеинът е нещо като мед, тъй като е лепкав и се създава конкуренция, при която имунните клетки се мобилизират и се насочват към вирусите, и така се улеснява борбата с инфекцията. И след като клетъчните рецептори на тялото бъдат блокиране, няма да настъпи разболяване.

Истинско предизвикателство и от съвременното развитие на науката по-скоро звучи като научна фантастика разработването на универсална ваксина, която ще е възможно да се справя с всички видове вируси, които обитават човешкото тяло, като едни от най-опасните са тези, които поразяват черният дроб – изключително древни вируси, но за целия период на еволюцията на човека не се е формирал механизъм, с помощта на който тялото само да е в състояние да справя с тези вируси.

Разработиха молекула, която унищожава всички вируси в човешкото тяло
4.7 (93.17%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 22, 2016 13:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи