Развалени зъби и пневмония – каква е връзката

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2018 23:49

Развалени зъби и пневмония – каква е връзката

Акценти:

  • Секвениране - генетично
  • Усложнения - тежки
  • Бактерии - пейзаж

Свързани:

От състоянието на устната кухина пряко зависи нашето здраве и обратно. Научните данни потвърждават, че някои заболявания на зъбите и венците се отразяват неблагоприятно на протичане на патологиите на вътрешните органи.

А изследването, публикувано в списание mSphere, показва, че липсата на правилна грижа за зъбите и венците, възпаление на венците може да се разглежда като причина за респираторни патологии и дори пневмонии, а всъщност, причината е една – бактериите на зъбната плака.

Учените твърдят, че потенциалната хигиенна грижа е особено важна за здравето на дихателните органи при хора в напреднала възраст.

Бактерии в зъбната плака

В устната кухина живеят голям брой бактерии, голяма част от които се отнася към условно-патогенните. Многобройни изследвания доказват, че микрофлората, постоянно обитаваща устната кухина, може да предизвика редица заболявания на устната кухина.

Така била установена връзката между състоянието на зъбите и венците със заболявания на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове, а също и с мъжките заболявания.

Нови изследвания на японски учени потвърждават, че бактериите могат да станат причина за някои заболявания на дихателната система и на пневмония в частност.

Йошихиса Ямашита, водещият автор на изследването от отдела по хигиена на устната кухина във факултета по дентална медицина на университета Кюсю, отбелязва, че съставът и съотношението на бактериите в зъбната плака са много важни за общото здравословно състояние.

Бактериите от устната кухина могат да мигрират по целия организъм и да влияят на всеки аспект на здравето.

На научния свят по-рано бяха представени резултати от изследвания, доказващи връзка между бактериалния пейзаж в устната кухина и някои заболявания.

Връзка с пневмонията

В изследване, което се превърна в потвърждение на връзката между бактериалния пейзаж в устната кухина и пневмония, вземат участие повече от 500 пациенти на възраст 70-80 години. Учените вземат проби и внимателно вземат участие в състава на микрофлората на устната кухина, а също и направили оценка на зъбния статус.

Оценката на състава на бактериалния пейзаж и съотношението на бактериите се провежда чрез генетично секвениране.

Анализът на данните разкрива 4 групи бактерии, които се откриват при всички пациенти. Но тези микроорганизми се откриват при хора, които са с множествена форма на кариес, масивни отлагания по зъбите, а също и вторична адентия

Според изследователи при лошо състояние на устната кухина, наличие на множествен кариес, заболявания на венците, в голяма степен сме изложени на риск от развитие на опасни заболявания.

Риск от заболявания

Дисбактериоза – нарушение на състава на бактериите, които могат да се наблюдават в устната кухина, а също и на червата. Известно е, че това състояние е свързано с някои заболявания на вътрешните органи.

При хора на възраст дисбактериозата на червата и устната кухина е причина за голям брой усложнения. Според някои учени има повишен риск от летален изход от пневмония, поради слабата реакция на лечението и формирането на усложнения.

Доктор Ямашита отбелязва, че вторичната адентия, неудовлетворителната хигиена на устната кухина, множествената форма на кариес и отлаганията по зъбите са тясно свързани с дисбактериоза на устната кухина.

А това може да бъде изключително опасно за възрастни пациенти с предразположеност към заболявания. Освен това е една от основните причини за формиране на тежки усложнения, които могат да се окажат фатални.

Развалени зъби и пневмония – каква е връзката
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2018 23:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи